Sunday, July 23, 2017

Dah lama kena ratah......baru sedar nak elak?

Elak Diratah Pihak Asing - Hadi
Diterbitkan: Ahad, 23 Julai 2017 7:32 AM
KOTA BHARU: Naib Ketua Kesatuan Ulama Sedunia, Datuk Seri Abdul Hadi Awang mengajak umat Islam seluruh dunia supaya bersatu bagi mempertahankan Islam daripada direndah-rendahkan pihak luar.

Beliau berkata pada masa ini umat Islam "diratah" di seluruh dunia terutamanya melibatkan penduduk di Palestin dan beberapa negara Asia Barat yang lain.

"Sekarang umat Islam diratah di seluruh dunia... umat Palestin; mereka adalah penduduk Baitulmaqdis, penjaga Baitulmaqdis. Sekiranya umat bersatu cahaya Islam tidak akan terpadam, " katanya.

Abdul Hadi yang juga Presiden PAS berkata demikian ketika menyampaikan pidato pimpinan Islam sedunia sempena malam kemuncak Ijtima Antarabangsa Perpaduan Ummah Rantau Asia ke-4 yang diadakan selama tiga hari bermula Khamis lepas.

Turut hadir Mursyidul Am PAS Hashim Jasin, Timbalan Presiden PAS Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man, Menteri Besar Kelantan Datuk Ahmad Yakob dan Naib Presiden PAS Datuk Mohd Amar Nik Abdullah.

Sementara itu, Tuan Ibrahim ketika membacakan resolusi 20 perkara yang dicapai pada ijtima itu, berkata ijtima antarabangsa itu mengecam sekeras-kerasnya tindakan terkutuk rejim Zionis dengan penutupan Masjidil Aqsa yang bertujuan untuk meroboh dan memusnahkannya.

Resolusi lain, beliau berkata menangani permasalahan dan isu umat Islam yang ditindas di negara-negara minoriti Muslim, mewujudkan permuafakatan antara negara minoriti dengan negara majoriti Muslim agar kekuatan Islam dapat digarap secara berkesan dan dapat menaungi umat Islam yang lemah.

Mempelopori usaha untuk mengharmonikan isu-isu khilafiyah di kalangan masyarakat supaya tidak memberi ruang kepada musuh untuk memecah belahkan kesatuan umat Islam, katanya. - sumber

* Sekarang China pula sedang bercatur nak ratah...... Rakyat yang salah ke?
Adakah dia nampak Amarika dan Israel saja?

9 comments:

 1. Kleptokrasi juga satu bentuk penjajahan dan meratah umat Islam juga...

  ReplyDelete
 2. Pandangan ulamak cap bulan se hala je!! Yg mereka nampak hanya rantahan berbentuk fizikal, pembunuhan dan perang. Terhadap rantahan ekonomi, budaya dan lain2, mata mereka kelabu!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. En Mohd Noor dan Anon 8.48 pagi,
   Gue rasa orang ni sedang berhujjah pada pengikut2 atau audiens yg kebanyakkannya mungkin jauh lebih 'kelabu'. Lantaran itu, beliau mungkin terus terusan bersikap sedemikian dan kekal sebagai 'pemimpin' kelompok itu.
   Yg diperlukan sekarang ini mungkin bagaimana mahu menyantuni kelompok itu terutama yg masih ikhlas dlm komitmen dari golongan mereka dan yg masih muda.

   Delete
 3. It's going to be finish of mine day, but before finish I am
  reading this great post to improve my experience.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Amende yg kamu tulis nie? Macam BI orang Tibet.

   Delete

 4. Dah dua kali, RIBUT buat acah2 butir tahik meratah ulorrr2 itu

  Smoga akan dtg BALA besor lg betol2 meRATAH tepat kat muka uloorrrMAK2 itu klu mrk buleh nak sedor diri,
  takbir!

  ReplyDelete
 5. CAKAP SAJA BERDEGAR DEGAR ..... EKOR SERBAN BAU TAIK

  ReplyDelete
 6. the more 'religious'people become, the more arrogant they are in usurping the role of GOD, the judge

  ReplyDelete