Saturday, October 7, 2017

Sebab Tian Chua tidak meneruskan rayuan dan bagaimana keadaannya dalam penjara

Dr M: Tian Chua bimbang rayuan membawa kepada hukuman penjara lebih lama
Koh Jun Lin       Hari ini, 12:01 tengahari
Ahli Parlimen Batu, Tian Chua telah menyuarakan kebimbangan tentang hukuman penjara yang lebih panjang sekiranya beliau meneruskan rayuannya, kata Pengerusi Pakatan Harapan, Tun Dr Mahathir Mohamad.

Beliau mendakwa Chua, sebelum menjalani hukuman penjara, telah menghubunginya untuk menyuarakan kebimbangan itu, dan ini, menurut Dr Mahathir, memperlihatkan kurang keyakinan terhadap sistem kehakiman Malaysia.
Menurutnya, Tian Chua berkata dia boleh membuat rayuan, tetapi jika merayu (hukuman penjara) boleh dinaikkan hingga lima bulan, jadi lebih baik masuk penjara selama sebulan.

Dr Mahathir berkata (Tian Chua berpandangan begitu) kerana kurang keyakinan terhadap sistem perundangan dan sistem kehakiman negara, sehingga terlalu takut untuk merayu.

"Jika kita merayu, hukuman kita mungkin meningkat - (akhirnya kita mungkin dapat) bukan sebulan, tapi lima (bulan)," tambahnya.

Mantan perdana menteri itu berkata itulah situasinya sekarang, dan berkata negara mesti dipulihkan kepada mematuhi kedaulatan undang-undang.

Dr Mahahathir berkata demikian dalam perhimpunan solidariti yang diadakan di luar pejabat Chua di Jalan Sentul, Kuala Lumpur malam tadi.

Seramai 200 orang menghadiri acara tersebut.

Sementara itu, Dr Mahathir menolak tuduhan terhadap Chua sebagai tidak berasas, dan mendesak mereka yang hadir mengundi Pakatan Harapan untuk berkuasa supaya dapat menubuhkan sebuah kerajaan yang menghormati kedaulatan undang-undang.

Beliau meminta hadirin supaya menghadiri perhimpunan anti-kleptokrasi pada 14 Oktober ke arah mencapai matlamat itu.

Tian Chua lakar kehidupan di penjara, kata peguam
Koh Jun Lin      Hari ini, 11:59 tengahari

Ahli Parlimen Batu, Tian Chua memanfaatkan bakat melukisnya ketika peguamnya melawatnya pada hari Isnin untuk bertanya mengenai keadaannya, kata peguam Latheefa Koya.

Sambil menunjukkan buku notanya kepada orang ramai yang berkumpul di luar pejabat Chua untuk menunjukkan solidariti malam tadi, Latheefa berkata, malah Chua turut memasukkan dimensi sel penjaranya dan ketebalan tilamnya apabila ditanya mengenai selnya dan kemudahan yang ada.

Katanya, ramai yang mengenali Tian Chua sebagai ahli politik, aktivis dan sebagainya, tetapi ramai yang tidak tahu dia juga seorang seorang artis, dalam erti kata dia boleh melukis.

Apabila dia menemuinya pada hari Isnin, katanya, Tian Chua melukis biliknya - rupa bentuk biliknya, dan tilam setebal satu setengah inci bersama dengan satu bantal kecil - dan bilik itu sangat kecil.

Dia juga menulis bahawa ia berukuran 15 kaki panjang dan sembilan kaki tinggi dan menulis butirannya secara terperinci.

Inilah Tian Chua, katanya, dan gambaran itu menunjukkan bagaimana dia sanggup mengorbankan kebebasannya untuk berada di penjara.

Lukisan itu juga menunjukkan selnya lapan kaki lebar.

Chua disabitkan oleh Mahkamah Sesyen pada Januari 2014 di bawah Akta Kawasan dan Tempat Perlindungan 1959 dan dihukum penjara satu bulan dan denda RM1,000.

Dia dituduh menolak perintah untuk meninggalkan kompleks Pulapol di Jalan Semarak pada 29 April 2012, selepas berada di sana sehari sebelum ketika perhimpunan BERSIH 3.

Apabila kes itu sampai ke Mahkamah Rayuan pada minggu petang Jumaat, Chua tiba-tiba menarik balik rayuannya tetapi berkata ia tidak bermakna satu pengakuan salah.

Malam tadi, kira-kira 200 penyokongnya berkumpul di luar pusat khidmat Tian Chua di Jalan Sentul, Kuala Lumpur, untuk menunjukkan solidariti bersamanya, yang akan menjalani hukuman di Penjara Kajang sehingga 27 Oktober.

Menurut pengerusi majlis itu, Rozan Azen Mat Rasip, hadirin menyumbang sebanyak RM740.

Satu kain rentang besar digantung dari pejabat Tian Chua di tingkat pertama yang sampai ke bawah. Ramai penyokong menulis ucapan di kain rentang yang memaparkan karikatur Tian Chua seolah-olah berdepan dengan orang ramai.

Di bawah kain rentang itu, lilin-lilin kecil dinyalakan dan disusun untuk membentuk perkataan "Solidarity Tian Chua".

Trak pikap digunakan sebagai pentas bagi acara itu, yang bermula kira-kira pukul 8.30 malam hingga 11.30 malam.

Latheefa berkata Chua juga melukis barang-barang yang diberikan kepadanya dalam penjara ketika ditanya mengenai hal itu. Ini termasuk sudu, gelas, berus gigi, sebuku sabun mandi, sebuku sabun basuh, dan dua set pakaian penjara.

Tetapi anehnya, tambah Latheefa, Tian Chua berkata tidak ada tuala. Selepas mandi, mereka diminta mengeringkan diri begitu sahaja.

Mungkin, tambahnya, Tian Chua merasakan ianya okay kerana tidak ada kipas, dan ia lebih sejuk begitu.

Katanya, apabila ditanya apa yang dia makan, Tian Chua mengambil pen dan melukis sebuah talam berisi makanan yang amat 'simple'.

Bagaimanapun, dia berkata Chua nampak tidak kisah kerana dia sudah biasa dengan makanan yang sederhana sebelum ke penjara.

Lukisan yang dilihat oleh Malaysiakini termasuk nasi, ikan, karot dan sayur-sayuran, dan sup atau sos untuk makan tengahari.

Latheefa berkata Chua nampak sihat, bersemangat tinggi, walaupun dia kelihatan sedikit penat

1 comment:

 1. Biarkan dan izinkan yg GELAP itu berlaku dan berlalu pergi, krn tanpa yg GELAP lg kebudak2an itu, kita tak tau erti indah dan nikmatnya KEDEWASAAN..

  Perubahan ENERGY yg cantik lg positif sedang berlaku demi mengubah DARK-energy yg dah mula berlalu pergi serta pasti tak akan dpt bertahan lg..

  Yg GELAP dan KORUP pasti gelisah takleh tidur malam krn CAHAYA yg terang sedang dan sentiasa menyuloh mereka setiap masa menuju penamat kekuburan masing2..

  CAHAYA yg terang bukan shj dtg nya dari maklumat2 data AUDIT yg tepat lg terperinci dgn sgl skandal yg mrk telah lakukan, ttp juga CAHAYA "alam" telah pun datang dgn signal2 PETIR RIBUT KEBAKARAN demi KEBAKARAN dan BANJIR-besar utk menghapuskan yg KORUP yg maseh sdondon "addicted" ddlm KEGELAPAN..

  Raikanlah CAHAYA harapan baru yg pasti lg PASTI berlaku, dan ENERGY yg positif ini wajib kita raikan bersama2 krn ENERGY itu ada ddlm diri kita sendiri demi bumi yg indah ini beroperasi penuh CINTA Integrity & Kaseh-Sayang..so bumi yg tercinta ini kan ceria segar dan bersinar kembali..

  Raikan cinta, raikan CAHAYA, raikan Integrity Merit Transperency dan raikan kaseh sayang..so sgl yg samar GELAP keliru automatically pasti akan padam..

  ReplyDelete