Saturday, May 6, 2017

PAS mundur ke belakang bersama “butir tahi” dan “barua”?

PAS kembali ke era 80-an, kata firma kajian bebas

  | May 6, 2017
Elemen "keras" mungkin disukai di Kelantan, Terengganu dan Kedah, tetapi akan menyukarkan PAS berdepan pengundi di Pantai Barat Semenanjung Malaysia.
PETALING JAYA: Berakhirnya muktamar PAS ke-63 Ahad lepas, sebuah firma kajian bebas percaya PAS kini kembali ke era 80-an parti itu, dengan mengambil elemen “jalur keras” dalam retorik politik mereka.
Pengarah Eksekutif Ilham Centre Mohamad Hisomuddin Bakar berkata ia boleh dilihat ketika pimpinan PAS menggambarkan lawan mereka.
Hisomuddin berkata perkataan seperti “butir tahi” dan “barua” mungkin disukai ahli PAS di Kelantan, Terengganu dan Kedah, tetapi tidak akan menguntungkan mereka di negeri seperti Perak, Selangor, Kuala Lumpur dan Negeri Sembilan.
“Sukar untuk PAS mendepani pengundi-pengundi di Pantai Barat yang lebih lunak, tidak sukakan elemen menyerang, sukakan kepada pembentukan kerjasama yang harmoni,” katanya kepada FMT.
Selain itu, pengundi turut memerhatikan serangan PAS terhadap parti rakan mereka dalam kerajaan Selangor.
“PAS tidak ada etika apabila mereka berada dalam kerajaan tapi dalam masa yang sama menyerang parti yang bekerjasama. Ini sebenarnya memberikan isyarat kepada pengundi, sebagaimana mereka menilai sikap PAS yang lebih mementingkan diri,” katanya.
Muktamar tahun ini merupakan mesyuarat agung tahunan kedua selepas pemilihan 2015, yang menyaksikan beberapa pemimpin veteran parti tewas dan keluar parti untuk menubuhkan Amanah, yang kini bersama DAP, Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) dan PKR dalam Pakatan Harapan.
PAS selepas menegaskan tidak akan bekerjasama dengan parti yang mempunyai kerjasama dengan DAP dan Amanah kemudian meluluskan usul memutuskan “tahaluf siyasi” dengan PKR.
PAS juga meluluskan usul untuk meletakkan calon di semua kerusi PKR, sekiranya tiada persefahaman politik dicapai sehingga berlakunya PRU-14. Ia dijangka memastikan pertembungan 3 penjuru di semua kerusi PKR, yang penganalisis percaya akan memberi kelebihan kepada BN.
Melihat kepada contoh pilihan raya kecil Sungai Besar dan Kuala Kangsar, yang menyaksikan PAS sekadar mampu meraih bawah 5% undi bukan Melayu, Hisomuddin membayangkan PAS akan kehilangan 3/4 kerusi sedia ada.
“Jadi saya membayangkan di Pantai Barat ini PAS akan hilang sokongan mereka termasuk di Selangor,” katanya.
Hisomuddin turut memberi perhatian kepada barisan kepimpinan baharu PAS, yang dilihat terlalu bergantung kepada sosok Presiden Datuk Seri Abdul Hadi Awang.
“Era kali ini walaupun wujudnya kelompok profesional tetapi mereka itu sifatnya ‘sehala’ dan tidak ada elemen kritikal. Jadi untuk memberikan keseimbangan idea dan strategi, parti itu nampaknya seolah-olah terlalu bergantung kepada kepimpinan Hadi,” katanya.
* Hisomuddin Bakar silap bila menyatakan “butir tahi” dan “barua” mungkin disukai ahli PAS di Kelantan, Terengganu dan Kedah. Tahukah Hisomuddin perkataan itu juga dibenci oleh golongan yang berpelajaran dan bukan "wala'un" melulu dari negeri-negeri ini?
Aku mendapat maklumat ini dari pergaulan dan sembvang di kedai-kedai kopi yang dikunjungi oleh Ahli-Ahli PAS veteran atau pun yang muda

3 comments:

 1. Makanya mr presideng parti cap bulang akang dikenang atau sinonim dengan istilah-istilah:
  Barua
  Pengkhianat
  Tolol
  Bewok
  Anak butir taik dll

  Kesian aku kerana orang tua tu akan dikenangi begitu. Tapi apakan daya kerana istilah-istialah itu dah jadi darah daging dalam hidup beliau.
  Kih! kih! kih!

  ReplyDelete


 2. PONTENG parlimen sebuk menTAHNIK
  Sebuk UTurn sedondon menCURI
  RIBUT sekecil 'sebutir TAHIK'
  Membuka pekong MUSUH nabi2

  Beranikah olarmak melawan RIBUT
  RIBUT yg besar ready MENANTI
  RIBUT yg LURUS tak pernah TAKUT
  RIBUT se 'NAFAS' sejiwa nabi2


  RIBUT sekecil sebutir TAHIK
  Membuka pekong olarmak menCURI
  Bala menimpa lobai pun PANIK
  Moral hancuss JAHANNAM & MATI

  Nabi Pengaseh LURUS memBERI
  Olarmak pulok sdondon menCURI
  RIBUT seLURUS2 makhluk ILAHI
  Dtg menghempap MUSUH nabi2
  RIBUT tak redha FITNAH meMAKI
  Ponteng uturn khianat menCURI
  Yg brjubah bersorban "menyamar" SUCI
  MenTAHNIK berTahajjud "topeng" yg KEJI
  Walauns pon tolol lah sampai ke MATI!

  ReplyDelete
 3. Pas membutohkan umno setiap hari. Ini diucapkan oleh kepala bapak pas. Amat gampang berbincang dengan kuno bebanding ph. Ini kata3 orang indonesia.

  ReplyDelete