Monday, October 2, 2017

Inikah Cina Malaysia?

PANDANGAN CINA CHINA TERHADAP CINA MALAYSIA

YE LIN SHENG 
- Penulis buku THE CHINESE DILEMMA

(Fakta yang ditulisnya TEPAT ...bacalah supaya anda tahu bahwa bangsa cina itu ada adab dan bertamadun ..yang tidak bertamadun ramainya tinggal di Malaysia)

APA PENULIS KATA BERKENAAN CINA :

1. Pandangan ini adalah dari Ye Lin- Sheng yang berasal dari China tetapi seorang ahli perniagaan di :
- Malaysia,
- Hong Kong,
- Australia,
- Thailand,
- Singapura,
-.Britain dan
- Amerika Syarikat.

Beliau mempunyai banyak pengalaman yang melibatkan orang Cina di negara yang disenaraikan itu.
Tetapi orang Cina di Malaysialah yang paling :
- tidak bersyukur,
- kejam, serta
- mengkhianati perjanjian ataupun
- dipanggil perlembagaan..

Dalam buku Ye Lin- Sheng The Chinese Dilemma - East West Publishing, Australia, 2003, Ye Lin- Sheng menulis :

2. Pengiktirafan orang Cina :

"Orang Cina Malaysia mendapati mereka lebih mudah untuk menerima dominasi oleh orang- orang putih kerana mereka dapat memberi pengiktirafan terhadap kehebatan orang Barat.

Tetapi Orang Cina Malaysia amat susah untuk menerima kehebatan orang Melayu kerana perasaan iri hati dan hasad dengki mereka bahawa Malaysia ini milik orang Melayu. Mana- mana orang Cina Malaysia sama sekali tidak boleh menerima tentang konsep ketuanan Melayu, mereka percaya bahawa mereka adalah lebih baik"
- rujukan Buku
The Chinese Dilemma
Ye Lin- Sheng 

3. Keangkuhan orang Cina :

"Keangkuhan orang cina Malaysia telah membuatkan mereka sentiasa memandang rendah terhadap keupayaan orang Melayu, walhal ramai orang Melayu sebenarnya bekerja atau belajar lebih pandai dari kaum cina Malaysia ini.

Perkara ini sudah lama saya perhatikan, kerana saya memiliki perniagaan di Malaysia dan telah bercampur dengan orang Cina Malaysia ini. Sikap mereka suka cakap belakang dan tekan orang Melayu adalah menjadi tabiat dan budaya mereka.

Mana mana orang Cina Malaysia yang tidak menghina orang Melayu dikatakan kolot dan membelot bangsa cina"
- rujukan Buku
The Chinese Dilemma
Ye Lin- Sheng 

4. Perkauman orang cina :

"Kejayaan orang Cina Malaysia hanya tercapai jika mereka dapat menindas orang Melayu dalam masa yang sama menggunakan kudrat dan kelebihan orang Melayu.

Mereka juga tidak akan mengakui bahawa kepimpinan Melayu adalah sangat mahir, cekap serta bagus dalam pengurusan politik, ekonomi dan sosial.

Cina jarang menyifatkan kejayaan Malaysia daripada orang Melayu. Apa yang ada di minda mereka adalah semua kejayaan di Malaysia ini adalah kerana orang Cina. Sebab itu orang Cina yang asal dari China tidak suka bergaul dengan Cina Malaysia kerana sikap mereka yang ekstrim ini.

Mereka masih lagi mengamalkan ideologi komunis"
- rujukan Buku
The Chinese Dilemma
Ye Lin- Sheng 

5. Penghinaan orang Cina :

"Sampai hari ini, sesetengah orang Cina Malaysia masih menggunakan istilah "Menghina" terhadap orang Melayu.

Dalam dialek Cina yg tertentu, orang Melayu dipanggil dengan nama yang bermakna ‘orang hutan’ atau ‘orang liar’. Maknanya, Bangsa yang tidak Bertamadun.. Malahan orang Cina yang memeluk Islam dikatakan telah ‘masuk Melayu’.

Jarang ibu bapa Cina membenarkan anak mereka menjadi Askar atau Polis kerana anggap itu kerja kotor dan hanya Eksklusif kepada kaum Melayu sahaja.. Mereka sentiasa percaya bahawa budaya dan Tamadun Cina lebih tinggi berbanding Budaya dan Tamadun Melayu termasuklah penggunaan membersihkan diri menggunakan tisu dianggap lebih bertamadun.. Umumnya, orang Cina boleh menerima ‘Ketuanan orang Putih’ kerana menganggap tamadun dan Budaya Barat lebih bagus, tapi tidak terhadap Tamadun Melayu -Bumiputera."
- rujukan Buku
The Chinese Dilemma
Ye Lin- Sheng 

6. Sikap negatif orang Cina :

"Kejayaan orang Melayu turut dipandang sinis. Ia biasanya dikaitkan dengan bantuan Kerajaan atau hak istimewa yang diberi kepada mereka.

Kebanyakan Cina Malaysia sukar menerima hakikat kejayaan Usahawan atau Syarikat2 Melayu.. di mana mereka berniaga secara jujur dan bukan seperti orang Cina berniaga. Jadi sebenarnya majoriti orang Melayu ada peniaga tulen yang jujur dan dicapai menerusi kerja keras mereka.

Sikap sebegini sebahagiannya berpunca daripada kesukaran menerima hakikat orang Melayu lebih pandai daripada mereka dan sebahagian lagi bertujuan menunjukkan pencapaian mereka sebagai lebih hebat"

- rujukan Buku
The Chinese Dilemma
Ye Lin Sheng

7. Isu Tuan Rumah :

"Siapakah Tuan Rumah Negara Malaysia? Ia adalah orang Melayu selaku Tuan Rumah, dan orang Cina dan India sebenarnya hanyalah sbg tetamu ataupun dipanggil menumpang kerana tiada tempat.

Orang Cina Malaysia sepatutnya berasa malu kerana telah datang secara asal untuk menjadi pekerja dan selepas diberi Kerakyatan.... Akhirnya mereka cuba hendak merampas serta menindas Tuan Rumah - Bangsa Melayu. Sudahlah mereka datang dengan jumlah yang besar dan ramai.

Jika saya : Ye Lin Sheng, penulis Buku, adalah orang Melayu, saya tidak akan membenarkan Perlembagaan dan Sosial Kontrak dicabar. Saya akan merasakan maruah dan penghormatan saya akan tercalar"
- Buku
The Chinese Dilemma
Ye Lin- Sheng 

8. Orang Melayu sebenarnya sedang dijajah oleh Cina :

"Tetapi itulah keistimewaan orang Melayu, mereka adalah satu Bangsa yang bersopan santun dan kaya dgn kesabaran..

Sudahlah mereka bersusah payah Berjuang bermati- matian untuk membebaskan diri dari Jajahan Barat. Sekarang mereka perlu bersusah payah pula untuk merampas dari orang Cina yang memegang kuasa ekonomi di Tanah airnya.. Sepatutnya orang Cina yang perlu berbakti kepada orang Melayu kerana mereka sudah diberi peluang utk mendapat kerakyatan, tetapi saya selaku orang asal dari negara China berasa malu dengan sikap Bangsa saya sendiri yang tinggal di Malaysia. Tidak ada perkataan yang dapat saya berikan kerana dasar orang Cina Malaysia terlalu keras, Ekstrim serta Perkauman.

Kami sendiri orang yang tinggal di China tidak lagi menerima ideologi Komunis, tetapi orang Cina di Malaysia lebih selesa untuk mengamal. serta menyebarkan ideologi Komunis sehingga kini.. Sebenarnya jujur saya mengatakan orang Cina Malaysia sedang Menjajah Orang Melayu... Mereka seperti menganggap bahawa orang Melayu adalah musuh mereka yang nyata"

rujukan Buku:
The Chinese Dilemma
LIN-SHENG YG CKP..

3 comments:

 1. tu pung ada lagi malayu tak sedar kediri
  memang ini tanah melayu asalnya
  britis mai pelingkup untuk lemahkan Islam
  dah lama duk bagi tau bab ni
  nak buat hukum islam pung tak mampu lagi
  lemah sungguh
  bayangkan kalau tm singa4 n singapo tu tm
  apa akan jadi kat singapo tu ???

  ReplyDelete
  Replies
  1. Siapa yg berkuasa sejak merdeka. Siapa yg berkuasa skrg. Jk najib gabung dgn pas hadi, tak boleh ka laksanakan hukum islam tulen? Tunggu apa lg. Tp ingat hukum mencuri adalah potong tangan tak kira siapa yg lakukan, walaupun PM atau sultan sekalipun

   Delete
 2. Kisah benar; seorang siswa keturunan cina ditangkap semasa menduduki peperiksaan di sebuah universiti di Kuala Lumpur pada tahun 1979, kerana menulis formula di lengannya dan ditutupi dengan baju lengan panjang yang dipakainya. Dulu tidak dibenarkan membawa formula ke dalam dewan peperiksaan hanya tersimpan dalam kepala sahaja, tidak seperti sekarang ini yang mana formula dibekalkan bersama dengan kertas soalan. Saya dapat mengikuti kisahnya ketika saya memasuki bilik dekan fakulti semasa siswa tersebut membuat rayuan mengambil masa kira-kira 45minit yang akhirnya ditolak oleh dekan tersebut.

  ReplyDelete