Thursday, July 21, 2016

Terkepung ke? Tak ada nama Najib pun?

Wednesday, 20 July 2016
NAJIB KIAN TERKEPUNG DENGAN TINDAKAN PENYITAAN AMERIKA
SAH DAN SAHIH - Agensi berita antarabangsa, Reuters melaporkan bahawa Jabatan Keadilan Amerika Syarikat telah memfailkan tindakan undang-undang untuk menyita berpuluh-puluh hartanah yang dikaitkan dengan kesalahan penyalahgunaan dana 1MDB.

Nilai dana yang dipercayai diselewengkan dalam penyiasatan itu adalah berjumlah AS$3.5 bilion atau kira-kira RM14,000 juta.

Tindakan undang-undang yang difailkan menyebut, kesalahan itu didakwa berlaku dalam tempoh empat tahun dan melibatkan beberapa individu, termasuk para pegawai Malaysia dan rakan sekutunya yang berkomplot untuk menipu bagi memindahkan berbilion ringgit wang kepunyaaan 1MDB.

Antara nama yang disebut dalam penyitaan hartanah itu ialah anak tiri Najib, Riza Aziz,  tangan penting dalam menguruskan pelaburan 1MDB, Jho Low dan Khadem Al-Qubaishi serta Mohamed Badawy Al-Husseiny daripada Abu Dhabi.

Bagaimanapun, tiada nama Najib disebut dalam tindakan undang-undang yang difailkan oleh Jabatan Keadilan itu.

Meskipun tiada nama Najib disebut atau dikaitkan dalam tindakan undang-undang oleh Jabatan Keadilan AS itu, tetapi dengan adanya nama Jho Low dan anak tirinya, Riza Aziz terpampang nyata, bagaimanakah Najib mahu memisahkan dirinya daripada semua skandal itu?
Jho Low, melalui pengesahan oleh Bank Negara adalah pemilik Good Star Ltd yang melalui syarikat itu telah dipindahkan wang 1MDB sebanyak AS$1.03 bilion atau lebih RM4,000 juta.

Riza pula, anak Rosmah melalui perkahwinan terdahulu, secara tiba-tiba mampu menerbitkan filem dengan kos ratusan juta di Hollywood serta membeli dua hartanah mewah di AS dan satu lagi di London.

Tidak sekadar merupakan pencatur dalam pelaburan 1MDB sejak ditubuhkan, Jho Low juga pernah bercuti di atas kapal mewah yang turut disertai Najib dan keluarganya.

Jho Low dan Riza juga difahamkan telah berkawan lama sejak mereka sama-sama belajar di universiti di AS lagi.

Sekurang-kurangnya dari segi moral dan logik akal, Najib sedang "terkepung"  dengan adanya nama Jho Low dan Riza Aziz disebut dalam tindakan undang-undang oleh Jabatan Keadilan AS itu.

Terlalu sukar dan hampir tidak mungkin untuk Najib membebaskan dirinya daripada apa yang sedang berlaku sekarang ini.

Dan ini baru permulaan, mungkin lebih banyak tindakan lain akan menyusul selepas ini.

Begitu juga dengan tujuh negara lain yang turut sama sedang menyiasat 1MDB, beberapa kejutan lagi pasti akan terus "mempopularkan"  Malaysia di mata dunia.  (SH 20/07/2016). - sumber

# Di bawah pula tajuk-tajuk The Wall Street Journal -gambar aku printscreen

3 comments:

 1. Ada. Rujuk "Malaysia Official No 1" dalam document tu.

  ReplyDelete
 2. Buat malu nama MAK BAPAK saja

  kechik kechik tak di didik ke

  Apa punya Mak Bapak ajar pau pau pau LAHAP BUTA sampai seksa hidup orang lain juta juta ramai nya

  BODOH !!!!!!!

  ReplyDelete
 3. Di Malaysia Si Anu tu dah pun dibersihkan oleh AG atas dasar terhutang budi, begitu juga pemain2 yg lain dari Polis dan Sprm sekadar popular diakhbar je, semuanya meroyan ,.kini Pastinya menjadi kenyataan dengan langkah pertama dari Jabatan Keadilan AS mengiyakan perlakuan yg selama ini dinafikan dari semua kuncu2 si Anu,.negara2 yg lain masih dalam penyaisatan akhirnya satu demi satu akan membuat pendedahan,.. Semuga Si Anu dan kuncu2 nya mesti didakwa demi Keadilan Negara Dan Rakyatnya,...

  ReplyDelete