Sunday, July 17, 2016

Apakah nasib UMNO di Sabah selepas ini?

Lebih separuh Umno Sabah bakal ucap selamat tinggal
17 Julai 2016 | ARIF ATAN
Umno Sabah sedang retak

Sebanyak 13 Bahagian Umno Sabah akan membuat keputusan pada masa terdekat untuk meninggalkan parti itu selama-lamanya.

Ahli Jawatankuasa Umno Kota Belut, Joseph P Andau dalam pendedahannya itu berkata, Umno Sabah sedang kucar-kacir ekoran pemecatan Datuk Seri Mohd Shafie Apdal sebagai Naib Presiden parti tersebut.

"Selebihnya (12 Bahagian Umno Sabah) adalah mereka orang kesetiaan Musa Aman (Pengerusi Umno Sabah juga Ketua Menteri Sabah) dan Najib Razak," ujarnya dalam satu kenyataan semalam.

Menurut Joesph, kewibawaan pemimpin seperti Shafie Apdal yang disifatkannya mewarisi karisma Allahyarham Ketua Menteri Sabah ketiga (1967 - 1975), Tun Datu Mustapha Datu Harun adalah sukar ditandingi.

"Jika adapun, pemimpin-pemimpin Umno di Sabah hanya layak digelar pemimpin 'sontoloyo gatel pak loso' (bebal dan pak turut). Mereka hanya pandai membodek mengampu dan angkat kaki si Najib itu saja kebolehan mereka yang ada.

"Diharap Musa Aman, Salleh Kepala Burung Keruak (Timbalan Pengerusi Perhubungan Umno Sabah), Abdul Rahman Dahalan (Pengarah Komunikasi Strategik BN) jangan cakap takbur nanti jadi kufur sekarang mereka susah nak tidur malam kerana asyik memikirkan kedudukan Umno di Sabah yang bakal lenyap" bidasnya.

Bukan sahaja Umno, Joesph turut memberitahu Parti Bersatu Sabah (PBS) UPKO-PBRS juga dijangka meninggalkan BN kerana dikatakan akan menyertai DAP, PKR dan AMANAH pada Pilihan Raya Umum ke-14 untuk membantu menumbangkan Umno-BN di Sabah.

"Sementara suku-suku bangsa Bajau-Suluk-Cina Kadazan-Dusun dan Murut akan bangkit menolak Umno-BN daripada terus menjadi kerajaan yang bersifat kuku besi dan diktator," tambahnya lagi.

1 comment:

  1. Terkenang Aku masa dulu2,. Apabila USNO menerajui negeri Sabah yg di pimpin Tun Mustafa,.sangat membangga kan dimana Yayasan Sabah sangat kukuh atas sokongan Rakyat kepada bantuan untuk Rakyat Sabah sendiri,.dulu2 bagi Rakyat Sabah yg merantau keSemenanjong tidak dibiarkan begitu saja, Malah mereka telah mendapat bantuan RM dari kerajaan Sabah melalui Yayasan Sabah,.kini, hanya tinggal kenengan mengusik jiwa kepada Rakyat Sabah yg ada diSemenanjong,.semua ni gara2 umnobn menguasi Sabah, bukan nak bagi Rakyat Hidup selesa malah mengikis harta Rakyat lagi kan ada,.realitinya Sabah kaya dgn perbagai hasilnya,.biarpun tidak Bantu kerajaan Pusat, Andai urustadbir yg telus, Sabah juga setanding dengan kemajuan negeri2 di Semenanjong seperti Pulau Pinang, Selangor dan Johor,.Malangnya Sabah masih di takok lama disebabkan kerakusan politik dan tipu daya umnobn,.ayuh!! Sabahan kuburkan umnobn demi kebahagian Hidup anak n cucu cicit krmudian hari,.

    ReplyDelete