Thursday, June 1, 2017

Otak kontot: Ulamak lagii.........

Siapa bantah RUU 355 tak layak masuk masjid, kata PAS

  | June 1, 2017
Seorang pemimpin PAS Selangor menyifatkan bukan Islam yang menentang syariah tetapi mengunjungi masjid hanya mahu melihat Islam terhad di dalam masjid.
PETALING JAYA: Seorang pemimpin PAS Selangor hari ini berkata mereka yang menentang rang undang-undang (RUU) presiden parti itu untuk mengenakan hukuman lebih berat ke atas pesalah syariah tidak layak mengunjungi masjid.
Setiausaha Dewan Ulama PAS Selangor, Muhammad Najhan Halim bagaimanapun tidak secara langsung merujuk kepada bantahan beberapa NGO pro-Umno terhadap wakil rakyat PKR, Sivarasa Rasiah kerana hadir di program menyerahkan sumbangan dan buka puasa di sebuah masjid di kawasan Parlimennya.
Menurut Najhan, masjid hanya berhak diimarahkan oleh mereka yang beriman kepada Islam, dan oleh mereka yang tunduk “sujud” terhadap nilai Islam sama ada dalam bidang “ekonomi, sosial, dan termasuk urusan undang-undang, politik dan pemerintahan”.
“Seorang yang bukan Islam tersebut yang jelas ketika di luar masjid, dialah yang kuat menentang Islam, menghalang usaha memartabatkan Islam, menghina Islam, memperkecilkan Islam dan undang-undangnya, mengajak dan bersekongkol dengan penentang Islam agar masyarakat Islam keliru dengan hakikat Islam yang sebenar, dialah juga kononnya hadir mengajak dan menyeru orang Islam melakukan kebaikan,” tulisnya dalam artikel diterbitkan laman berita PAS, Harakahdaily, di bawah tajuk “Antara ahli parlimen dan imarah masjid”.
“Apakah ini sandiwara? Sepatutnya mereka yang bukan Islam tidak seharusnya menentang Islam, umatnya serta urusannya kemudian datang pula ke masjid dengan menonjolkan diri bahawa mereka juga ingin bersama Islam,” katanya.
Lawatan Sivarasa baru-baru ini ke Masjid An-Nur di Kampung Melayu Subang dipertikaikan beberapa NGO yang mahu Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) bertindak.
Mereka termasuk Kesatuan Melayu Nasional (KMN), Permuafakatan Ayahanda-Ayahanda Semalaysia (Permas), Wakil Penduduk Kota Damansara dan Pertubuhan Aduan Masyarakat dan Pengguna Selangor (PAMPS).
Susulan itu, Pengarah Jais Datuk Haris Kasim berkata tindakan Sivarasa memberikan ucapan di hadapan jemaah turut tidak disenangi Sultan Sharafuddin Idris Shah.
Bagaimanapun, Sivarasa berkata beliau hanya menyampaikan ucapan “Salam Ramadan” kepada jemaah di samping menemani Radzlan menyampaikan sumbangan berjumlah RM71,000 kepada masjid berkenaan.
Najhan menyifatkan mereka yang menentang RUU yang dibawa Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang bagi meminda Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965, sebagai “seteru kuat, mempersenda dan memperkecilkan” Islam.
“Inilah idea dan pemikiran Islam sempit yang diimpikan oleh musuh iaitu Islam hanya sekadar tunduk dan sujud di dalam masjid, tetapi tiada roh dan penghayatan Islam di luarnya yang bersifat syumul dan sempurna. Mereka ingin melihat Islam itu tidak berperanan dan berfungsi dengan lengkap dalam aspek kehidupan bermasyarakat dan bernegara.
“Umat Islam yang turut memahami pemikiran begini juga perlu bermuhasabah dan menilai kembali pemahaman Islam dan masjid dengan sebenar,” katanya.
Pihak berkuasa agama di Selangor kini sedang menyiasat pengurusan Masjid An-Nur atas dakwaan membenarkan ia digunakan untuk menyampaikan ceramah politik, tuduhan yang dinafikan Sivarasa dan pegawai PKR, Radzlan Jalaludin yang menemaninya.

Beliau enggan mengulas lanjut kes melibatkan pemimpin PKR itu yang dikritik Jais kerana ‘berucap’ di sebuah masjid di Subang.


* Retikah dia, RUU355 tu apa dia? Masjid dan fungsinya pulak apa diia?

4 comments:

 1. Tungu apa komen titm pulak...berani melawan arus atau meng'ia'kan ucapan ulaqmak selangoq tu...akai dah jadi rojak....jenih bercakap syoq sendiri...

  ReplyDelete
 2. He he ada ke otak kontot. Yg tau anu ti kontot adalah. Skrg pas dah jadi penjatuh hukum. Ini kapir harbi ini munafik. Ulamak2 dlm pas berebut2 nak kuarkan fatwa mcm pengamal ilmu hitam yg menguji ilmunya jadi ke tidak. Dosa pahala tolak tepi asal org tau aku ni ulamak pakaian aku mcm ulamak. Kata2ku penih dgn ayat2 arab. Mestilah aku hebat. Jahanam betul golongan ni. TITM SKRG JALANG KANG
  TUGAS TUANG PRESIDENG. TITM AJE AKU NAMPAK ADA INTERGRITI DAN TAK TEKEJUT KALAU DITAKDIRKAN AKAN UNDUR DIRI. AAMIN

  ReplyDelete

 3. Dia masih TAK sedar sesiapa yg kena auta dek klentong lebai olarmak hudud-RUU mcm kat kota sarang semut ari tu, pasti bala' Petir serta RIBUT yg lebih brutal akan mnghempap dan siap sedia menunggu

  ReplyDelete
 4. Hurrah! At last I got a website from where I be capable of truly take valuable information regarding my study and
  knowledge.

  ReplyDelete