Wednesday, June 21, 2017

Kita tunggu SPRM "bebaskan" isa Samad?

Wednesday, June 21, 2017
Sama-sama kita tunggu SPRM "bebaskan" isa Samad?

SUSUPAN PETANG

Bekas pengerusi FGV Mohd Isa Samad bersama isteri hadir ke pejabat SPRM hari ini. Tidak dipasti beliau hadir atas kapasiti orang tersangka ataupun sebagai saksi. Sebelum ini pihak SPRM kata ia akan memanggil lebih 40 saksi untuk memberi keterangan berhubung isu pergolakan dalam FGV -- pertembungan antara pengerusi Isa Sama dengan CEO, Zakaria Arshad.

Berpandukan kepada sejarah masa lampau, saya tetap yakin orang politik yang terbabit dalam pertembungan itu akan selamat sebaliknya penjawat awam akan dikenakan tindakan. Sama ada diheret sebagai tersangka ataupun sekurang-kurang tindakan disiplin, dipecat.

Kita sudah mangli menyaksikan kes-kes begini bila mana berlaku pergolakan dalam apa-apa badan atau syarikat kerajan hatta di kementerian sendiri antara penjawat awam dengan menteri -- orang politik, di mana ia berakhir penjawat awam menjadi mangsa.

Kerana sejarah itu juga menyebabkan pejawat awam yang sering menjadi mangsa, berhati-hati untuk membuat apa-apa laporan berkaitan salah laku orang politik dalam badan-badan berkenaan. Phobia itu juga menjadikan penjawat awam takut untuk membuat laporan atau pun melawan orang politik.

Situasi itu semua menunjukkan politik tetap menguasai badan-badan seperti SPRM yang dikatakan bebas itu.

Tidak perlu diturunkan bukti mengenai hakikat ini kerana kita semua sudah mengetahui sejarahnya. Baik di zaman Najib Razak, Abdullah Ahmad Badawi atau Dr Mahathir Mohamad menjadi perdana menteri semua ada rekod busuk dan tidak bermoral berkenaan. Dr zaman Dr Mahathir kertas pertuduhan untuk seorang menteri kanan sudah disiapkan tetapi akhirnya ia dibatalkan.

Di zaman Dr Mahathir ada seorang menteri disiasat oleh SPRM dituduh terlibat dengan rasuah, akhirnya yang disiat kereta mewah milik menteri itu sebalik menteri berkenaan dibebaskan dibebaskan di zaman Abdullah bahkan dilantik menjadi orang besar.

Dalam kes membabitkan Isa Samad ini maupun terbaharu Annuar Musa di Mara kita tunggulah keputusannya nanti, apakah ia mengikut jejak kes-kes sebelum ini. Bagi saya, saya sangat yakin kerana itulah cara dan amalan diamalkan oleh kerajaan Najib Razak. [wm.kl.12:06 pm 21/16/17]

Posted by mohd sayuti Omar at 12:14:00 PM

5 comments:

 1. Isa samad dipanggil SPRM@SPERM sebagai JEMPUTAN UNTUK BERBUKA PUASA jer.tengok muka Laki Bini pun dah Tau.Happy go Lucky.ini semua WAYANG LUCAH jerr.

  ReplyDelete
 2. kepala ikang dah busuk lama dah
  mana mau sorok baunya
  sampai lani tetap busuk jugak

  ReplyDelete
 3. Bagus lah tu yg salahnya org melayu..biarkan lah puak2 lanun ini merompak harta org melayu..teruskan merompak sebab bani melayu memang...

  ReplyDelete
 4. Bagus lah tu yg salahnya org melayu..biarkan lah puak2 lanun ini merompak harta org melayu..teruskan merompak sebab bani melayu memang...

  ReplyDelete
 5. Bagus lah tu yg salahnya org melayu..biarkan lah puak2 lanun ini merompak harta org melayu..teruskan merompak sebab bani melayu memang...

  ReplyDelete