Tuesday, June 20, 2017

Tentera Turki sudah tiba di Qatar

Kerajaan Qatar Umum Ketibaan Tentera Turki Di Ibu Negara Qatar
Monday, June 19, 2017 
Foto: Sedat Suna/EPA

Kementerian Pertahanan Qatar telah mengumumkan ketibaan kumpulan pertama tentera Turki di ibu negara, Doha, untuk mengambil bahagian dalam latihan ketenteraan bersama, lapor Al Jazeera.

Kumpulan tersebut akan menjalankan latihan pertama mereka di pangkalan tentera, Tariq bin Ziyad pada hari Ahad ini, kata kementerian itu.

Latihan ketenteraan ini telah lama dirancang. Ia adalah sebahagian daripada persetujuan bersama yang bertujuan untuk mengukuhkan kemampuan pertahanan kedua-dua negara, serta meningkatkan usaha untuk melawan kumpulan bersenjata dan mengekalkan kestabilan di rantau itu.

Latihan ketenteraan ini susulan selepas Saudi, Emiriah Arab Bersatu (UAE), Bahrain, Mesir dan beberapa negara lain memutuskan hubungan dengan Qatar minggu lalu, menuduh Qatar menyokong "keganasan" dan Iran. Qatar menolak tuduhan.

Awal bulan ini, parlimen Turki mempercepatkan kelulusan perjanjian berasingan dengan Qatar yang membenarkan tentera untuk dihantar ke sebuah pangkalan tentera Turki di negara Teluk itu.

Perjanjian itu telah ditandatangani pada bulan April 2016.

Turki telah menjadi negara utama yang menyokong Qatar sejak krisis Teluk bermula pada 5 Jun.

Ankara juga telah cuba untuk menjadi pengantara antara dua pihak untuk mencari penyelesaian kepada krisis itu. - sumber

No comments:

Post a Comment