Saturday, June 10, 2017

Turki tetap membela Qatar dengan menghantar tenteranya

Turki hantar tentera ke Qatar
mk  -   Hari ini, 9 Jun 17 - 6:17 petang
Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan pada hari Khamis mengesahkan Parlimen negara itu bersetuju menghantar tenteranya ke Qatar serta meluluskan perjanjian antara kedua-dua negara mengenai kerjasama latihan ketenteraan, lapor agensi berita China Xinhua.

Perjanjian itu diluluskan Parlimen Turki melalui prosedur 'fast-track' pada hari Rabu.

Menerusi perjanjian pertama ditandatangani di Doha pada April 2016, Turki bakal meningkatkan kerjasama ketenteraan dengan Qatar manakala perjanjian kedua yang ditandatangani pada Disember 2015 pula membenarkan tentera Turki melatih pasukan tentera Qatar.

Erdogan sebelum ini membuat kenyataan bahawa Turki tidak bersetuju dengan sekatan yang dikenakan beberapa negara Arab ke atas Qatar.

Beberapa negara Arab - Arab Saudi, Bahrain, Emiriah Arab Bersatu, Yaman, Mesir, Libya, Mauritania dan Maldives - memutuskan hubungan mereka dengan Qatar Isnin lalu setelah menuduh Doha menyokong keganasan dan kumpulan pelampau.

Qatar bagaimanapun menolak tuduhan berkenaan dan menyifatkan langkah diambil negara-negara tersebut 'tidak berasas'.

1 comment:

  1. Maldives tipikal perangai KELING kaki bodek dan cucuk. Harap kerajaan Qatar yamg berdaulat tidak lupa sampai bila bila perangai KELING ni kerana ini merupakan pelajaran kepada Qatar bahawa siapa itu KELING... KAH KAH KAH.

    ReplyDelete