Monday, June 5, 2017

Saudi-Qatar putus diplomatik: Akhirnya berjaya juga mainan adu-domba anti Islam

Arab Saudi putus hubungan diplomatik dengan Qatar
mk      Hari ini, 1:00 tengahari
GLOBAL Arab Saudi dan sekutunya – Emeriah Arab Bersatu (UAE), Bahrain dan Mesir – hari ini memutuskan hubungan diplomatik dengan Qatar.

Ini susulan dakwaan Doha terlibat dengan kegiatan keganasan dengan mendukung Ikhwanul Muslimin, pergerakan paling tua dan berpengaruh dalam dunia Islam.

Doha juga didakwa mendukung agenda Iran yang tidak sebulu dengan Arab Saudi, selain menyebarkan ideologi melalui media berpengaruhnya Al Jazeera.

“(Qatar) mencakupi pelbagai kumpulan pengganas dan sektarian yang mahu menggugat kestabilan rantau ini, termasuk Ikhwanul Muslimin, IS dan al-Qaeda, serta mempromosikan mesej dan skema kumpulan-kumpulan ini melalui perundingan media mereka,” kata agensi berita nasional negara itu SPA.

Di Bahrain, hubungan dengan Qatar melalui udara dan lautan telah diputuskan dan warga Qater diberi 14 hari untuk meninggalkan negara itu.

Felo di Institut Timur Tengah di Amerika Syarikat, Charles Lister, melibat penutupan sempadan akan memberi kesan serius kepada Qatar yang banyak bergantung kepada bekalan makan melalui Arab Saudi.

Sementara itu, pengumuman itu menyebabkan harga gas asli dan minyak mentah melonjak dengan dengan penanda aras global Brent naik 1.42 peratus kepada AS$50.66 setong.

Qatar dan Iran bagaimanapun menguasai medan minyak terbesar di dunia South Pars.

- Reuters, NBC News

6 comments:

 1. Najib sewajarnya turut serta memutuskan hubungan dengan Qatar, jika mahu terus menerima derma dari pak Arab. Jika tidak, dia sengaja mencari nahas.

  ReplyDelete


 2. Mana boleh ?

  Kena tunggu apa kata penasihat...

  Sebagai number two dia bisa mengamankan konflik Qatar..

  ReplyDelete
 3. Negara arab n islam yg bersidang bsama Trumph amerika di saudi baru ni adalah barua amerika. Betapa hinanya mereka bertuan berlutut kpd amerika. Tk mustahil pakatan saudi badwi akan serang qatar spt mereka serang yaman. Saudi akan patuh apa yg amerika suruh. Hamba amerika. Mana pergi olamak islam? Hanya membisu.

  ReplyDelete
 4. Hahaha.. kalau najib dapat derma dari Arab Qatar camanane??πŸ˜‚πŸ˜‚

  ReplyDelete
 5. Hahaha.. kalau najib dapat derma dari Arab Qatar camanane??πŸ˜‚πŸ˜‚

  ReplyDelete
 6. Awat hang hantaq 2x? Tgn ketaq ka? Kikiki

  ReplyDelete