Wednesday, June 14, 2017

Macam nana nak laku jika dibanding dengan harga Mas Hitam dan Siku Raja hanya RM6 - 7 saja sekilo

* Harga Mas Hitam dan Siku Raja (jenis import yang lebih bermutu) hanya RM6 - 7 saja sekilo di Kota Bharu

Tamak punca harumanis tak laku
Oleh MUSTAPA LAKAWA dan NADZARUL AMIR ZAINAL AZAM
Petani harumanis mendakwa berlaku lambakan buah tersebut sehingga rosak di atas pokok dan terpaksa dibakar bagi mengelak serangan penyakit.

KUALA LUMPUR – Perbuatan sesetengah pihak di Perlis yang cuba mengawal bisnes buah harumanis dengan menetapkan harga terlalu mahal menjadi punca utama buah tersebut gagal dipasarkan secara meluas di Kuala Lumpur dan bandar-bandar utama lain di negara ini.

Lebih memburukkan, tindakan pihak-pihak tersebut telah menyebabkan berlakunya lambakan harumanis di Perlis sehingga ada buah yang menjadi busuk di pokok dan terpaksa dibakar.

Difahamkan, harga semasa yang ditetapkan pengusaha harumanis sekitar RM15 hingga RM30 sekilogram dan jika buah itu dibawa dan dijual di ibu kota sudah tentu ia terpaksa dijual lebih mahal sekali ganda.

Ketua Pengarah Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA), Datuk Ahmad Ishak berkata, dengan harga yang mahal diperoleh daripada pengusaha harumanis di Perlis, adalah sukar untuk buah tersebut dijual secara meluas di Kuala Lumpur.

Katanya, jika dijual di pasaran Kuala Lumpur, buah harumanis perlu bersaing dengan buah mangga import lain yang jauh lebih murah berbanding buah ikon negeri utara itu.

3 comments:

 1. Boikot je. Harga mahal nak mampus. Tak mati kebulur pun kalau tak makan mangga ni. Pengguna harus bersatu memulau buah mangga cibai ni biar kebulur tak makan pulak pihak pengeluar aka pekebun aka pengedar aka penjual yang tamak haloba. Semoga setiap yang terlibat dalam perusahaan mangga ni MAMPUS CEPAT! Kah kah kah.

  ReplyDelete
 2. inilah ynag dikatakan mansuia memang jahat
  tomak denagn rezeki yang Allah bagi
  nak cepat kaya konon
  mungkin satu hari tiada lagi harum manis
  makan siam punay pun ok jugak

  ReplyDelete
 3. Drp biar busuk kat pokok kemdian bakar mcm tu, baik sedekah kat orang miskin. Fikir dunia je tak ke mana.

  ReplyDelete