Sunday, June 18, 2017

Hebat orang kita: Dokumen DOJ dikarang orang Malaysia?

'Muhyiddin jangan jadi munafik'
Mohd Puad Zarkashi - Dikemaskini 18 Jun 2017, tengahari 2:04
ULASAN | Tan Sri Muhyiddin Yassin cuba menangguk di air keruh dengan memfitnah secara liar Datuk Seri Najib Razak, Datin Seri Rosmah Mansor dan 1MDB ekoran permohonan terbaru saman sivil Jabatan Kehakiman (DOJ) AS.

Saman sivil DOJ tidak membuktikan mana-mana pihak telah melakukan jenayah. Sama seperti pendirian Peguam Negara Malaysia.

Ia difailkan berdasarkan aduan awam dan seperti kenyataan DOJ sendiri, ia tidak membuktikan bahawa sebarang dakwaan yang dibuat dalam aduan ini benar melainkan selepas mahkamah AS memutuskan ia adalah benar.

Jika DOJ mempunyai bukti prima facie mengenai setiap dakwaan, sudah tentu mereka akan membuat pendakwaan langsung terhadap penjenayah yang terlibat dan merampas aset-aset tersebut di bawah Akta Pengubahan Wang Haram AS dan undang-undang lain yang berkaitan.

Dalam saman sivil terbaru DOJ, 1MDB, Najib dan Rosmah bukan pihak yang tertuduh dan bukan defendan.

Dalam saman sivil ini pihak yang dinamakan sebagai defendan adalah Viceroy Hotel Group manakala pihak yang berkemungkinan terjejas dengan saman ini - seperti yang tertulis dalam dokumen 251 muka surat DOJ - ialah Low Taek Szen; JW Hospitality (VHG Intl) Ltd; FFP (Cayman) Ltd; Mubadala Development Company PJSC; Viceroy Hotel Group; dan Jynwell Capital Ltd.

Seperti selepas pengumuman pemfailan saman sivil kali pertama dulu, Muhyiddin sekali lagi telah membuat tuduhan melulu terhadap Najib, sedangkan saman sivil ini baru sahaja diperingkat fail.

Belum ada sebarang perbicaraan dibuat dan sudah tentu apabila belum ada perbicaraan, maka tiada pihak dibuktikan bersalah lagi oleh mahkamah AS.

1MDB menegaskan berulang kali bahawa wang syarikat tersebut tidak dicuri. Dapatan Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) juga mendapati tiada wang 1MDB dicuri.

Malah persetujuan penyelesaian luar mahkamah timbang tara bersama syarikat IPIC dari Abu Dhabi juga membuktikan bahawa wang 1MDB telah digunakan untuk urusan perniagaan.

Dikarang orang Malaysia

Tidak perlulah Muhyiddin mengulangi skrip lapuk yang telah berulang kali gagal membuktikan sebarang salah laku.

1MDB hari ini telah melalui proses rasionalisasi dengan baik dan berjaya melunaskan sebahagian besar hutangnya.

Projek hartanah 1MDB seperti TRX berjalan dengan lancar dan baru-baru ini bank antarabangsa HSBC bersetuju melabur RM1 bilion di sini, manakala projek Bandar Malaysia juga meningkat nilai pasarannya dan terdapat syarikat yang berminat melabur RM40 bilion di dalam projek ini.

Justeru, Muhyiddin tidak layak untuk membuat apa-apa komen terhadap perdana menteri dalam isu kenyataan DOJ yang terbaru ini.

Saya berkata sedemikian sebab wujud pendapat yang mengatakan dokumen DOJ tersebut dikarang orang Malaysia. Ini semua komplot hendak menjatuhkan perdana menteri sama saperti 'Rome Summit' yang pernah saya bongkar pada Mei 2015.

Muhyiddin perlu terlebih dahulu menjawab soalan yang ditimbulkan Exco Armada Parti Pribumi Bersatu Malaysia, Mohamed Hafiz Azhar, mengenai skandal Nika Ghee. Hari ini genap setahun skandal Nika Ghee terbongkar.

Saya juga menyeru supaya Muhyiddin terlebih dahulu mengisytihar kekayaan kaum keluarganya sebelum mahu berlagak seperti seorang yang bermoral tinggi.

Jangan jadi seorang munafik sebab semua orang tahu sangat siapa beliau sebenarnya. Maka sebab itulah Pakatan Harapan pun menolak Muhyiddin.

* DATUK MOHD PUAD ZARKASHI ialah anggota Majlis Tertinggi Umno dan Ketua Pengarah Jabatan Hal Ehwal Khas (JASA), Kementerian Komunikasi dan Multimedia.

Sebum itu:

KENYATAAN MEDIA TAN SRI DATO’ HJ MUHYIDDIN HJ MOHD YASSIN PRESIDEN PARTI PRIBUMI BERSATU MALAYSIA

Tindakan terbaharu Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat memfailkan saman ke atas Jho Low dan sekutunya untuk merampas aset bernilai RM2.3 bilion yang diperolehi dengan menggunakan wang yang dicuri daripada 1MDB sekali lagi mendedahkan kepincangan pentadbiran Najib Razak. Saya tidak dapat bayangkan bagaimana seorang Perdana Menteri yang mempunyai kuasa penuh ke atas 1MDB boleh membiarkan wang berbilion ringgit dicuri daripada syarikat milik negara. Wang yang sepatutnya digunakan untuk kepentingan rakyat sebaliknya telah diseleweng untuk kegunaan peribadi, teman rapat dan ahli keluarga, termasuk isteri dan anak tiri Perdana Menteri sendiri. Amat memalukan apabila DOJ menyifatkan kecurian wang 1MDB sebagai "the greatest theft the world has ever known" dan perbuatan terkutuk itu dilakukan oleh Perdana Menteri sendiri.

Dokumen Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat mendedahkan dengan terperinci bagaimana sebahagian daripada keseluruhan RM19.2 billion yang dicuri daripada 1MDB telah digunakan oleh Jho Low dan anak tiri Najib, Riza Aziz, untuk membeli kapal layar, jet peribadi, hartanah mewah, lukisan mahal dan pelbagai barangan kemas di Amerika Syarikat. Wang ini juga telah digunakan untuk membiayai kehidupan mewah dan berfoya-foya Jho Low dan rakan-rakannya, termasuk membayar hutang judi.

Lebih mengejutkan, turut didedahkan ialah sejumlah RM128 juta telah digunakan untuk membeli pelbagai set barangan kemas, termasuk berlian 22-karat, untuk dihadiahkan kepada Datin Seri Rosmah Mansor. Sepertimana yang telah didedahkan sebelum ini, sebanyak RM2.6 bilion wang 1MDB telah dimasukkan ke dalam akaun peribadi Najib.

Tindakan saman sivil oleh Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat ini menunjukkan kesungguhan pihak pendakwaan Amerika Syarikat untuk memerangi jenayah penggubahan wang haram yang membabitkan pembelian aset di negara itu. Saya percaya tindakan pendakwaan jenayah ke atas individu-individu yang mencuri wang 1MDB akan menyusul selepas ini.

Malangnya, Peguam Negara Malaysia yang berkuasa penuh untuk mendakwa mana-mana individu yang terlibat dalam perlakuan jenayah tidak mengambil sebarang tindakan ke atas individu-individu yang dinyatakan secara jelas telah mencuri wang 1MDB, termasuk Malaysian Official One yang merujuk kepada Perdana Menteri Malaysia, Najib Razak. Malah, Peguam Negara tanpa segan silu membuat kenyataan bahawa pihaknya tidak mendapati sebarang perlakuan jenayah dilakukan oleh sesiapapun dalam kes 1MDB. Mungkin Peguam Negara Malaysia perlu menelaah semula teks undang-undang untuk mendapati bahawa mencuri wang adalah satu kesalahan jenayah.

Antara penerima aset yang diperolehi menggunakan wang 1MDB ialah pelakon terkenal Leonardo DiCaprio. Beliau telah dihadiahkan sebuah lukisan mewah bernilai RM3.2 juta oleh Jho Low. Media Amerika Syarikat melaporkan bahawa pelakon terkenal itu telah memulakan prosiding untuk memulangkan aset tersebut kepada kerajaan Amerika Syarikat. Ini adalah satu langkah yang terpuji.

Saya ternanti-nanti tindakan Datin Seri Rosmah Mansor memulangkan barangan kemas bernilai RM128 juta kepada kerajaan Malaysia. Barangan kemas itu bukanlah milik peribadi beliau kerana ianya dibeli dengan menggunakan wang 1MDB. Justeru, saya menyeru Datin Seri Rosmah supaya segera berbuat demikian.

Dalam keadaan perbelanjaan kerajaan dipotong kerana kekangan kewangan yang meruncing, wang sebanyak itu boleh digunakan untuk pelbagai program kebajikan rakyat. Misalnya, tabung Kumpulan Wang Amanah Pelajar Miskin (KWAPM) pernah menerima peruntukan sebanyak RM400 juta pada tahun 2009. Namun pada tahun ini hanya RM100 juta diperuntukkan kepada KWAPM untuk diagihkan kepada lebih 1 juta pelajar miskin di seluruh negara. 

Alangkah baiknya jika Datin Seri Rosmah dapat memulangkan barangan kemas tersebut kepada kerajaan. Dengan pemulangan itu, kerajaan akan mendapat pertambahan dana sebanyak RM128 juta yang boleh dimasukkan ke dalam tabung KWAPM untuk manfaat pelajar-pelajar miskin di seluruh negara.

Saya menyebutkan perkara ini bukan dengan niat untuk menyindir. Tetapi untuk menunjukkan bagaimana kehilangan wang 1MDB memberi kesan kepada rakyat jelata. Betapa banyak manfaat yang sepatutnya dikecapi oleh rakyat telah hilang begitu sahaja oleh kerana penyelewengan yang dilakukan oleh seorang Perdana Menteri.

Laporan DOJ menyebut sebanyak RM20 bilion wang 1MDB telah dicuri oleh Najib dan konco-konconya. Ini tidak termasuk RM 52 bilion hutang dan tanggungan 1MDB yang kini menjadi tanggungan kerajaan. Ini adalah wang rakyat yang sepatunya digunakan untuk kepentingan rakyat. 

Bayangkan wang sebanyak RM20 bilion yang ‘hilang’ itu sepatutnya boleh digunakan untuk membina 500 buah sekolah dengan purata kos RM40 juta sebuah atau 800 buah klinik kesihatan dengan purata kos RM25 juta sebuah. Tetapi oleh kerana pemimpin tidak amanah, manfaat ini tidak dapat dikecapi oleh rakyat. Malah, rakyat pula yang terpaksa menanggung beban dengan membayar pelbagai cukai untuk menampung perbelanjaan kerajaan.

Saya tidak dapat bayangkan Najib masih boleh berdiri sebagai Perdana Menteri setelah segala kecurangannya didedahkan satu persatu. Teramat malu bangsa kita berketuakan seorang pencuri dan perompak. 

Saya hairan kenapa Jabatan Peguam Negara Malaysia sebagai institusi yang sepatutnya melindungi kepentingan negara lumpuh untuk bertindak dari segi undang-undang sedangkan DOJ telah memfailkan saman untuk merampas aset yang diperolehi menggunakan wang yang dicuri dari 1MDB? Jika wang telah dicuri, maka tentulah ada orang yang mencurinya. Adakah Peguam Negara sengaja hendak melindungi Najib dan konconya sedangkan hak rakyat dirampas oleh Najib?

Justeru, atas dasar prinsip dan maruah, Peguam Negara Malaysia mesti bertindak mendakwa Najib dan konco-konconya. Jangan beri alasan tiada bukti. Saya tahu agensi penyiasat telah mengumpulkan bukti yang cukup untuk mendakwa Najib. 

Jika Peguam Negara seorang yang bermaruah, beliau mesti bertindak memulakan proses pendakwaan dengan segera. Saya ingin mengingatkan Peguam Negara. Jangan halang proses keadilan kerana tanggungjawab kamu adalah untuk melaksanakan keadilan. Ingat, Allah s.w.t sentiasa memerhatikan segala tindak tanduk kamu!

Sudah sampai masanya rakyat mengadili Najib dan kerajaan Barisan Nasional. Rakyat adalah hakim negara. Sekiranya Peguam Negara gagal melaksanakan tanggungjawabnya untuk mendakwa Najib, saya percaya Najib akan ‘didakwa’ di gelanggang mahkamah rakyat dalam pilihanraya umum ke-14. InsyaAllah, Najib dan kerajaan pimpinannya akan diadili dan dijatuhi hukuman yang sewajarnya oleh rakyat nanti. 

TAN SRI DATO’ HJ MUHYIDDIN HJ MOHD YASSIN
Presiden
Parti Pribumi Bersatu Malaysia
17 Jun 2017

- sumber

8 comments:

 1. Macam mana nak harapkan trooper dedak nak backup kalau menteri pun bodoh melantun! Sekali rakyat bagi hujah balas terus menteri terduduk! Puuuih. Cilake!

  ReplyDelete
 2. tak yah sembang lebih tanding pru13 pun kalah. Cakap bedegar2. Org kenal kau sapa. Pru14 kalau calon lg bagus kasi 2 kali kalah. Senang2 tuduh org munafik sedangkan sendiri tau mana yang benar.. Apa gunanya org2 politik ni makinteruk nampaknya ini sembahyang puasa n beribadat tapi hidup aeharian begelumang dgn fitnah duit haram n kebusukan hati demi habuan dunia.

  ReplyDelete
 3. That's why they see no issue in staying unproductive or even with stealing from you.
  For example, you maybe the boss of a company and suspect your employee is abusing his or
  her phone privileges. The one drawback to this though, is that often people who text each other a lot develop their own shorthand that only the two of them understand.

  ReplyDelete
 4. Just a few good pushes and the gate will fall down.

  ReplyDelete
 5. 2 hinges and also a lock on a higher advantage are from dark metal.

  ReplyDelete
 6. Mereka yang terlibat dengan aktiviti penggubahan wang haram serta yang melencongkan wang berbilion ke akaun bank peribadi termasuklah dengan juak-juak pengampu adalah dari satu berkas yang sama. Maruah...campak ke tepi. Masih adakah lagi maruah mereka?

  ReplyDelete
 7. Ya mungkin juga DOJ Amerika sama dengan sistem undang-undang di Malaysia yang mudah campurtangan orang-orang politik agaknya.
  Mungkin Ulasan Fuad Zakashi adalah cerminan daripada amalan yang dilakukan di Malaysia.

  ReplyDelete
 8. I think that Floyd has an edge over Conor as its 49-o v/s 0-0.

  Thank you very much.
  conor mcgregor vs floyd mayweather fight live stream

  ReplyDelete