Friday, March 31, 2017

Ooo.....ini rupanya Tan Sri penyogok tu, dah diheret ke Mahkamah! - video inside

'Tan Sri' cuba sogok Sultan Johor diheret ke mahkamah
mk      Hari ini, 12:13 tengahari

Ahli perniagaan bergelar Tan Sri yang dikatakan cuba merasuah Sultan Johor untuk mendapatkan gelaran dari Yang Di-Pertuan Agong hari ini dibawa ke Mahkamah Majistret Putrajaya untuk mendapatkan perintah reman.

Suspek berumur 54 tahun itu tiba di mahkamah berkenaan dengan berpakaian lokap berwarna oren pada jam sekitar 9.30 pagi tadi, memetik laporan Utusan Online.

Semalam, Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Operasi) SPRM, Datuk Azam Baki mengesahkan individu
yang dikaitkan dengan cubaan merasuah Sultan Ibrahim Sultan Iskandar menyerah diri di Ibu Pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) di Putrajaya.

"Siasatan sedang dijalankan," kata Azam.

Azam ketika ditemui pemberita pada majlis Anugerah Perkhidmatan Cemerlang SPRM di Putrajaya sebelum itu memberitahu, SPRM memberi tempoh sehingga 12 malam semalam kepada individu yang cuba merasuah Sultan Johor itu untuk menyerah diri.

Media yang berkumpul di pekarangan ibu pejabat SPRM itu tidak dapat melihat kelibat lelaki berkenaan.

Difahamkan, lelaki itu menyerah diri bersendirian dan tidak ditemani peguam.

Sementara itu, Bernama melaporkan, suspek ditahan reman selama lima hari bagi membantu siasatan kes cubaan merasuah Sultan Ibrahim.
Perintah reman yang bermula hari ini sehingga 4 April itu dikeluarkan Majistret Nik Isfahanie Tasnim Wan Ab Rahman selepas Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mengemukakan permohonan.

Kes disiasat mengikut Seksyen 16 Akta SPRM kerana secara rasuah meminta atau menerima atau bersetuju untuk menerima bagi dirinya atau mana-mana orang lain sebagai dorongan untuk melakukan atau tidak melakukan apa-apa jua perkara atau transaksi yang berkaitan kesalahan.

Dia diwakili tiga peguam iaitu Datuk K Kumaraendran, Datuk Joshua Kevin dan JR Tey.

Pada 25 Mac lalu, Sultan Johor mendedahkan baginda menerima tawaran RM2 juta daripada seorang individu untuk mencadangkan nama kepada Ketua Setiausaha Negara bagi mendapatkan gelaran "Tan Sri" daripada Yang di-Pertuan Agong.
 

2 comments:

 1. heboh lebih bila siasat ada lagi yang terlibat
  tutup rapat

  ReplyDelete
 2. Tak nampak muka nya pun

  Jangan Bangla dummy sudah

  Riuh 2-4 minggu lupa masalah bilyon bilyon kena tipu dan hidup papa rakyat

  Semua boleh jadi sekarang

  Mamat tuh enjoy sakan jalan jalan lagi

  ReplyDelete