Saturday, March 18, 2017

RUU355 BN :Hah..apa jadi dengan draf yang Hadi dok baca tergagap-gagap tuh?

Korang baca link kat bawah tu......semacam confirm UMNO jadikan PAS umpan untuk dikaut laba pada PRU 14 nanti dan inilah permulaan kerjasama baru PAS-UMNO

Hadi kata nak tengok dulu draf UMNO tu.......maknanya yang UMNO nak bentang tu draf yang berlainan, dan apa jadi dengan draf Hadi?

Tentang kerjasama yang Zahid kata tuh ada faktanya.......agak-agak macam mana pula PAS berauta menepis isu ini?

Pas mahu teliti dahulu draf RUU355 BN
NINA FARZUID MD SHAROM - 18 MAC 2017
Pas mahu teliti dahulu draf RUU355 BN Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang (tengah) di sidang medianya di Cyberjaya.

CYBERJAYA - Pas mahu meneliti terlebih dahulu draf cadangan BN yang akan membentangkan Rang Undang-Undang 355 (RUU355) pada sidang Parlimen kali ini.

Presidennya, Datuk Seri Hadi Abdul Awang berkata, penelitian itu perlu bagi memastikan ia selari dengan matlamat Pas dalam perjuangkan RUU355.

"Kita tidak anggap ia sebagai satu yang muktamad kerana kita belum melihat drafnya.

[ARTIKEL BERKAITAN (jaminan kerajaan): Kerajaan beri jaminan akan bentang RUU355 kali ini]

"Kita tidak tahu kalau ia sama atau tidak seperti apa yang kita mahukan," katanya pada sidang media selepas Konvensyen Profesional Malaysia, hari ini.

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi sebelum ini mengesahkan BN akan membentangkan RUU355 pada sidang Parlimen kali ini.

Beliau berkata Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak komited untuk menterjemahkan hasrat berkenaan tanpa menggugat kepentingan agama serta kaum lain di negara ini.

Sementara itu, Abdul Hadi turut menekankan pentingnya pendekatan kerjasama yang baik dalam memperjuangkan RUU355.

"Kita tidak mahu bertindih atau berlawan dalam soal ini tapi kita mahu kerjasama yang baik dalam perkara kepentingan orang Islam yang tidak menjejaskan orang bukan Islam," katanya.

3 comments:

 1. Msin sandiwara je....tk malu ke ulamak no 3 dunia bersandiwara, konon nk bentangkn RUU355 tp last, kerajaan yg ambik alih.

  Patut la bila ada peluang bentang, mr presideng mintak tangguh, bukn sekali tp dua kali.
  Bendul punya mr presideng!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hj hadik kena sokong ruu yg dibentangkan kerajaan..tak boleh persoal nnti jadi kapir klu persoal. Parti bangang tak sudah ni..kena tipu jela..tu la suka sgt mengkafirkan org ..la ni sendiri jatuh kapir... kakahkah parti pembohong bersiri tak tau dah siri ke berapa pun entah

   Delete
 2. moga amno bentangkan yang betul betul ikut perintah Allah seperti dalam Al Quran

  Perempuan yang berzina dan laki-laki yang berzina, maka deralah tiap-tiap seorang dari keduanya seratus kali dera, dan janganlah belas kasihan kepada keduanya mencegah kamu untuk (menjalankan) agama Allah, jika kamu beriman kepada Allah, dan hari akhirat, dan hendaklah (pelaksanaan) hukuman mereka disaksikan oleh sekumpulan dari orang-orang yang beriman.

  Laki-laki yang berzina tidak mengawini melainkan perempuan yang berzina, atau perempuan yang musyrik; dan perempuan yang berzina tidak dikawini melainkan oleh laki-laki yang berzina atau laki-laki musyrik, dan yang demikian itu diharamkan atas orang-orang yang mukmin.
  Dan orang-orang yang menuduh wanita-wanita yang baik-baik (berbuat zina) dan mereka tidak mendatangkan empat orang saksi, maka deralah mereka (yang menuduh itu) delapan puluh kali dera, dan janganlah kamu terima kesaksian mereka buat selama-lamanya. Dan mereka itulah orang-orang yang fasik.

  Dan orang-orang yang menuduh istrinya (berzina), padahal mereka tidak ada mempunyai saksi-saksi selain diri mereka sendiri, maka persaksian orang itu ialah empat kali bersumpah dengan nama Allah, sesungguhnya dia adalah termasuk orang-orang yang benar.

  Laki-laki yang mencuri dan perempuan yang mencuri, potonglah tangan keduanya (sebagai) pembalasan bagi apa yang mereka kerjakan dan sebagai siksaan dari Allah. Dan Allah Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana

  Dan janganlah kamu membunuh jiwa yang diharamkan Allah (membunuhnya), melainkan dengan suatu (alasan) yang benar. Dan barang siapa dibunuh secara lalim, maka sesungguhnya Kami telah memberi kekuasaan kepada ahli warisnya, tetapi janganlah ahli waris itu melampaui batas dalam membunuh. Sesungguhnya ia adalah orang yang mendapat pertolongan.

  Hai orang-orang yang beriman, diwajibkan atas kamu qisas berkenaan dengan orang-orang yang dibunuh; orang merdeka dengan orang merdeka, hamba dengan hamba dan wanita dengan wanita. Maka barang siapa yang mendapat suatu pemaafan dari saudaranya, hendaklah (yang memaafkan) mengikuti dengan cara yang baik, dan hendaklah (yang diberi maaf) membayar (diat) kepada yang memberi maaf dengan cara yang baik (pula). Yang demikian itu adalah suatu keringanan dari Tuhan kamu dan suatu rahmat. Barang siapa yang melampaui batas sesudah itu, maka baginya siksa yang sangat pedih.

  dll hukum ynag bersumberkan quran hadis n kitab kitab ulamak dahulu

  moga amano berjaya

  ReplyDelete