Saturday, April 30, 2016

Walau pun menyampah dengan tindakan Azmin namun cadangan ini agak keterlaluan

Cadangan Zaid buat S'gor dalam masalah - Penganalisis
Alyaa Alhadjri  -   29 Apr 2016, 10:33 pagi
Kerajaan Selangor akan bermasalah jika bekas menteri Datuk Zaid Ibrahim berjaya meyakinkan pemimpin popular DAP Lim Kit Siang supaya meninggalkan gabungan dengan PKR, kata seorang penganalisis.


Namun, penganalisis Khoo Kay Peng berkata cadangan Zaid itu 'tidak masuk akal' dan tidak mudah seperti diperkatakan.

“Ini sebabnya dia (Zaid) bukan sebahagian daripada gabungan (Pakatan Harapan)... Dia tidak tahu bagaimana untuk uruskan (perbezaan dalam sesebuah gabungan).

“Dalam kes ini, kerajaan Selangor akan bermasalah,” kata Khoo kepada Malaysiakini.

Pakatan Harapan Selangor mempunyai 13 ADUN PKR, 15 daripada DAP dan dua lagi dari Parti Amanah Negara (AMANAH).

PAS, yang tidak bergabung dalam HARAPAN tetapi masih berada dalam kerajaan Selangor, mempunyai 12 ADUN.

Khoo diminta mengulas undangan Zaid yang mahu mengundang Lim ke sebuah majlis makan malam mewah bagi mengusulkan DAP meninggalkan HARAPAN.

Zaid, bekas menteri Umno yang pernah menyertai PKR, dilaporkan berkata gabungan bersama PKR-DAP tidak berkesan dalam pilihan raya umum ke-13 dan tidak berjaya dalam pilihan raya Sarawak.

DAP dan PKR kini bertembung di enam kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak selepas gagal menyelesaikan pengagihan kerusi.

Mengulas perselisihan kedua-dua parti itu, Khoo berkata PKR dan DAP patut sama-sama dipersalahkan dalam isu itu.

Katanya, kedua-dua parti harus menjaga pemimpin masing-masing dan menumpukan kepada agenda lebih besar.

“Setiap parti ada masalah sendiri untuk diselesaikan. Ia tidak semudah yang Zaid katakan. Malah kerjasama dengan AMANAH sahaja masih menjadi tanda soal, di segi sokongan akar umbi,” katanya.

Pada masa depan, kata Khoo, pembangkang patut sedar mereka tidak boleh terus mendendangkan kepada rakyat bahawa terdapat harapan untuk perubahan, kecuali pemimpinnya sendiri bersedia berubah

'Zaid terlalu cepat cadang kematian Pakatan Harapan'
Alyaa Azhar  -   Hari ini, 11:10 tengahari
  
Beberapa pemimpin Parti Amanah Negara (AMANAH) tidak memihak dengan cadangan bekas menteri undang-undang Datuk Zaid Ibrahim agar pakatan pembangkang dibentuk terdiri daripada hanya DAP dan AMANAH.

Ahli Jawatankuasa pusat AMANAH Khalid Samad percaya Zaid terburu-buru memberitahu pemimpin supremo DAP Lim Kit Siang supaya "melupakan pakatan pilihan raya sama sekali".

"Sedikit melampau untuk buat kesimpulan daripada pilihan raya negeri Sarawak yang pakatan antara PKR, DAP, dan AMANAH tidak lagi berbaloi," kata Khalid kepada Malaysiakini.

"Kita mesti memahami keadaan dan syarat-syarat di belakang pembentukan Pakatan Harapan dan kerumitan yang timbul," katanya sambil menambah gabungan itu berusia kurang setahun dan telah mendapat tentangan kepada pembentukannya.

Sambil mengakui tuntutan kerusi bertindih antara PKR dan DAP pada pilihan raya negeri Sarawak mengecewakan, Khalid bagaimanapun menegaskan keadaan di negeri ini adalah unik kerana kedua-dua pihak mempunyai tuntutan sama kuat di beberapa kerusi.

"Ini telah diakui sehinggakan apabila kita mahu membentuk Pakatan Harapan, terdapat beberapa cadangan supaya kita tunggu selepas pilihan raya negeri Sarawak dan ia meramalkan dengan betul akan ada pertembungan antara anggota Pakatan Harapan semasa pilihan raya ini, "kata Khalid.

Gabungan itu bagaimanapun tetap diteruskan kerana ia percaya masalah itu boleh diuruskan dan walaupun jika perkara itu berlaku, ia tidak bermakna Pakatan Harapan berakhir.

"Jadi, walaupun ia adalah satu kelemahan dan kesilapan, ia tak semestinya membawa maut. Melainkan sudah tentu, jika ada yang mahu menggunakannya sebagai alasan untuk membunuh gabungan itu, "katanya.

No comments:

Post a Comment