Tuesday, September 19, 2017

Kutip sikit manafaat bagi pengguna kereta: RON 95 vs RON 97- Mana lebih baik?

RON 95 vs RON 97, Yang Mana Lebih Bagus Untuk Kereta Anda
Oleh Mohd Farhan Alias   •  Automotif  •  September 18, 2017
RON adalah akronim merujuk kepada Research Octane Number atau keupayaan petrol untuk beroperasi pada tekanan dan suhu yang tinggi pada enjin sebelum dinyalakan oleh spark plug. Petrol jenis ini biasanya digunakan pada enjin berprestasi tinggi seperti BMW M, Suzuki Swift Sport atau Honda Type R.

Sebagai contoh Suzuki Swift biasa dengan enjin 1.4 dan compression ratio (CR) yang rendah hanya menghasilkan 94hp. Tapi Suzuki Swift Sport dengan enjin 1.6 dan CR 11.1:1 akan menghasilkan 136hp. Enjin ini memerlukan RON 97 untuk beroperasi pada keadaan optimum.

Memahami Compression Stroke dalam operasi enjin
Dalam enjin petrol, udara dan petrol akan dipadatkan semasa proses compression cycle dan secara tidak langsung suhu campuran tadi akan meningkat. Sekiranya suhu terlampau tinggi, campuran tadi akan auto-ignite tanpa pencucuhan dari spark plug.

Proses ini dinamakan knocking dan akan merosakkan komponen enjin. Pada keadaan ideal, combustion spark plug akan mengeluarkan percikan eletrik bagi memulakan pembakaran dan power stroke.

Enjin – enjin moden terkini mempunyai sensor yang mengesan knocking dan menghantar isyarat pada ECU enjin bagi mengubah parameter bagi menghalang knocking berlaku.

Perbezaan kuasa enjin berprestasi tinggi berbanding enjin biasa
Enjin prestasi tinggi seperti Suzuki Swift Sport biasanya akan menggunakan CR yang tinggi bagi meningkatkan kecekapan thermodynamic dan menghasilkan lebih kuasa berbanding enjin biasa.

Oleh itu RON 97 digunakan dalam enjin ini kerana RON 97 mengurangkan risiko knocking dan mampu beroperasi pada suhu yang tinggi dan menghasilkan kuasa berbanding RON95. Enjin ini mampu menghasilkan lebih kuasa disebabkan dua faktor:

1. Enjin yang mempunyai CR yang tinggi
2. Penggunaan petrol RON 97 yang tahan knocking

Minyak petrol manakah yang lebih bagus?
Seliter RON 95 mungkin akan mempunyai kandungan tenaga yang sama dengan seliter RON 97. Menggunakan RON 97 dalam enjin yang biasa tidak akan menambah power sesuatu enjin kerana kandungan hidrokarbon dalam kedua dua petrol adalah sama.

Tapi menggunakan RON 95 dalam enjin prestasi tinggi akan menyebabkan enjin mengalami masalah pengurangan kuasa dan kecekapan disebabkan masalah knocking tadi.

Sekiranya RON 95 digunakan dalam enjin prestasi tinggi, knocking akan berlaku. Knock sensor akan mengesan knocking dan menghantar signal pada ECU dan melambatkan pencucuhan dari palam pencucuh. Walaupun proses ini mengelakkan masalah knocking, pada masa yang sama ia mengurangkan kuasa dan kecekapan enjin.

Mengapa bila naik bukit, enjin terasa semput?
Apabila mendaki bukit dengan 5 penumpang dan barang penuh di dalam bonet seperti mendaki bukit ke Cameron Highland, biasanya kita akan memaksa enjin untuk beroperasi pada RPM yang tinggi.

Keadaan ini dipanggil high load operation. Sekiranya RON 95 digunakan, knocking mungkin akan terjadi. Enjin akan memberikan kuasa yang konsisten sekiranya RON 97 digunakan dan enjin tidak terasa semput.

Bagi saya, sekiranya perjalanan saya hanya melibatkan lebuh raya, saya akan isi RON 95. Sekiranya ada melibatkan pendakian seperti ke Cameron Highland, saya akan guna RON 97. Nak campur RON 95 dan 97 pun boleh, enjin tak akan meletup.

Baca lagi: 7 Mitos Kecekapan Minyak Kereta, Auta Atau Fakta

Artikel di atas disumbangkan oleh Mohd Farhan Alias. Beliau merupakan seorang bekas pelajar jurutera otomotif serta pernah berkhidmat sebagai jurutera di perodua. Boleh ikuti beliau di sini. Pautan artikel asal.

No comments:

Post a Comment