Sunday, September 24, 2017

Sendiri punya onar: Kerajaan parti Islam tak boleh bantu ke?

Penduduk DUN Gaal guna air tandak berlumpur sejak 20 tahun lalu
September 24, 2017 07:00 MYT
Penduduk DUN Gaal guna air tandak berlumpur sejak 20 tahun lalu
Azmi Mohd Noor menunjukkan air sungai yang keruh akibat aktiviti pembalakan tidak terkawal di kawasan sekitar tadahan air Bukit Chekker di Pasir Puteh, 23 Sept, 2017. --fotoBERNAMA
PASIR PUTEH: Ribuan penduduk yang tinggal di Dewan Undangan Negeri (DUN) Gaal di sini, terpaksa menggunakan bekalan air tandak yang berlumpur sejak 20 tahun yang lepas.

Pengerusi Yayasan Fatimah Azzahra (YFA) Azmi Mohd Noor mendakwa perkara itu berlaku disebabkan aktiviti pembalakan yang dilakukan di Hutan Simpan Ulu Sat yang terletak kira-kira 5 kilometer dari kawasan tadahan air berkenaan.

"Penduduk tiada pilihan lain untuk mendapatkan bekalan air mereka dan turut menggunakannya untuk minuman, membasuh pakaian dan mandi. Walaupun penduduk membuat bayaran bulanan bagi menggunakan tandak tersebut namun ia tidak diselia dengan baik.
Azmi berkata lebih 50 aduan telah dilakukan oleh penduduk sejak beberapa tahun lepas kepada pihak berkaitan namun sehingga kini tiada sebarang tindakan diambil bagi menyelesaikan masalah tersebut.

Beliau berkata berikutan masalah itu menyebabkan ada sebilangan penduduk menggunakan telaga tiub bagi mendapatkan bekalan air alternatif namun tidak semua mampu mendapatkan perkhidmatan tersebut kerana kos yang tinggi.

"Ia memberi kesan kepada penduduk yang kurang berkemampuan kerana mereka tidak mendapat bekalan air bersih yang sempurna," katanya.

Sementara itu, seorang penduduk Mohamad Samsuri Ariffin, 34, dari Kampung Kandis berkata masalah bekalan air akan memberi kesan terutama kepada kesihatan penduduk jika tidak ditangani dengan baik.

"Kita tak tahu sama ada ada binatang yang mati dalam tandak tersebut, dan dalam masa yang sama penduduk tiada pilihan untuk mendapatkan bekalan air.

"Masalah ini boleh diselesaikan jika pihak berkaitan membina loji dan sistem perpaipan yang lebih baik," katanya.

No comments:

Post a Comment