Wednesday, January 25, 2017

MCA pulak gertak UMNO!

RUU 355: Umno dalang BN berpecah
ONG BOON TECK - 25 JANUARI 2017
SEKIRANYA Umno bertegas membentangkan pindaan Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 atau Akta 355 di Parlimen, BN kemungkinan menghadapi perpecahan.

Presiden MCA, Datuk Seri Liow Tiong Lai dalam satu temu bual bersama  Sin Chew Jit Poh berkata, pendirian MCA adalah jelas iaitu tetap membantah keputusan kerajaan mengambil alih pindaan RUU 355 atau yang sama dengan usul dibawa Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

"Jika Umno tidak pedulikan bantahan komponen BN dan tetap mahu bentangkan RUU 355 yang melanggar Perlembagaan Persekutuan, yang akan menjadi dalang merosakkan semangat BN adalah Umno.

"Sesiapa yang menggerakkan dan menyokong RUU 355, dialah yang menjadi dalang memecahbelahkan BN.

"Bila berlaku keadaan ini, yang merosakkan semangat BN bukanlah MCA, tetapi Umno," tegas beliau.

Menurutnya, walaupun MCA hanya ada tujuh ahli parlimen di Dewan Rakyat, partinya tetap akan undi menentang secara habis-habisan.

Beliau mempersoalkan apakah BN masih boleh wujud sekiranya semangat BN telah hilang dalam gabungan tersebut.

Kata Tiong Lai lagi, pindaan akta berkenaan yang membolehkan mahkamah syariah menjatuhkan hukuman penjara lebih berat sehingga  30  tahun, denda RM100,000 dan 100 kali sebatan adalah tidak berperlembagaan.

"Sekiranya akta ini diluluskan, ia menjadi ruang kepada semua negeri untuk melaksanakan hukuman hudud," katanya.

Menurutnya,  MCA rasa bimbang dan membantah disebabkan ketika ini kuasa mahkamah syariah adalah di bawah mahkamah sivil, oleh itu biarpun kerajaan negeri (Kelantan) bersetuju meluluskan hukuman hudud, ia tetap tidak boleh dilaksanakan.

"Sekiranya  RUU 355 yang dibawa Abdul Hadi diluluskan, kuasa  mahkamah syariah akan diperluaskan sehingga setaraf ataupun mengatasi kuasa mahkamah sivil, maka pada masa itu semua negeri akan dibolehkan melaksanakan hukuman hudud," katanya.

* Dah masing-masing nak jadi juara kaum masing-masing terutamanya MCA dah hampir nak jadi dinasor. UMNO pula dah nak longgar lutut dan sayap dah koyak. Mungkin juga jadi dinasor tempang

1 comment:

 1. orang malayu dulu bukan maksum
  lalai tengok kitab lod rid yang meletakakn Ugama Islam hanay sebagai ugama resmi
  patutnya lawang britis - kalau mau itu pendatnag yang lu bawa masuk jadi warganegara hukum Islam tidak terikat denagan hukum rekaan britis
  lani apa jadi sakit hati sungguh tengok gelagat puak tu
  perelembgaan tu ikut selera depa tu yang depa suka sangat
  itulah akibatnya dulu kuasa jatuh ketangan puak yang kurang ilmu ugama

  ReplyDelete