Friday, November 18, 2016

Jamal, kalau pengecut takyah nak ugutlah parang terbang atau orang terbang. Silap-silap ko yang terbang!

Abang Kucing cabar Jamal bertinju
WARTAWAN SINAR HARIAN - 18 NOVEMBER 2016
Jamal Md Yunos Jamal

BUKIT CHANDAN - Tindak-tanduk kumpulan baju merah diketuai Datuk Seri Jamal Md Yunos yang kerap mencetuskan provokasi menimbulkan rasa kurang senang dalam kalangan masyarakat.

Merasakan tindakan kumpulan tersebut semakin melampau, seorang aktivis masyarakat, Sharul Nizam Ab Rahim, 37, melontarkan cabaran terbuka kepada Jamal dalam laman sosial.

Dia yang menggelarkan dirinya ‘Abang Kucing’ mencabar Jamal supaya bertinju di dalam gelanggang sekiranya Pengerusi Gabungan NGO Malaysia itu benar-benar berhasrat menunjukkan kekuatannya.

Menurutnya, setakat ini, seramai 22 peninju dari seluruh Malaysia menghubunginya dan meminta slot bertarung dengan Jamal dalam gelanggang.

Begitupun, katanya, tiada sebarang respon dari Jamal sehingga kini, namun difahamkan Jamal mengetahui perkara itu (cabaran bertinju) yang dimuat naik dalam laman sosial kelmarin.

“Bila saya buat cabaran terbuka sebegini, orang label saya sebagai penyokong Bersih tetapi sebenarnya mereka tidak tahu saya merupakan pemangkah tetap BN di Lubuk Merbau dan Padang Rengas.

“Saya cabar kerana saya lihat kesamsengannya semakin terserlah dan undang-undang juga seakan tidak boleh menyentuhnya. Itu sebab saya cabar beliau buka gelanggang dan bertinju di situ.

“Saya boleh sediakan beberapa peninju dan sekarang pun saya sudah ada 22 orang yang sudi masuk gelanggang menentang Jamal,” katanya kepada Sinar Harian.

Tambah Sharul Nizam, beliau melakukan cabaran sebegitu kerana enggan budaya samseng dan pergaduhan terus merebak dalam kalangan masyarakat Melayu.

Katanya, orang Melayu harus ingat bahawa pergaduhan sesama Melayu begitu mahal harganya seperti yang pernah dibuktikan pemimpin terdahulu.

“Berani itu bagus tetapi bijak lebih baik. Kalau kita bergaduh di tepi jalan sebegitu, ia menyalahi undang-undang. Jadi, apa salahnya kita buka gelanggang dan Jamal boleh tunjuk kekuatannya di situ.

“Apa yang membuatkan saya geram adalah apabila dalam satu video, Jamal menolak seorang lelaki sedangkan polis ada di sekelilingnya. Itu salah, sangat salah.

“Yang kamu (Jamal) tolak tu Melayu tau, Islam sama-sama dengan kamu. Saya tidak tengok baju apa orang pakai masa itu tetapi kalau dia usik Melayu, saya akan bersuara,” tegasnya.

[ARTIKEL BERKAITAN: NGO peniaga gagal halang perhimpunan Sabtu ini]

Menurutnya, tindakan kumpulan baju merah menunjukkan kekuatan di jalan raya dilihat tidak adil dan tiadanya respon dari kumpulan baju kuning bukan bermaksud mereka takut.

“Mereka masih muda. Bila berlaku pergaduhan, polis akan berkas semua sekali. Bila ada rekod polis, susah untuk mereka cari pekerjaan pada masa depan.

“Sebab itu, mereka tidak melawan. Jadi, kumpulan baju merah janganlah ingat mereka takut lalu mereka terus melakukan lebih banyak provokasi pula,” katanya.

Setakat semalam, status dimuat naik Sharul Nizam viral di media sosial telah mendapat kira-kira 15,000 perkongsian namun sehingga semalam, tiada sebarang maklum balas dari pihak kumpulan baju merah

Ugutan Parang Terbang: Kenapa selepas tiga minggu baru mahu siasat ugutan ‘parang terbang’ Jamal?

* Janganlah dok bergebang hal parang terbanglah Jamal. Ni bukan perkara dan bahan basahan bahkan arwah Tok Guru Ilmu Selempang Merah ni melarang keras untuk ditunjuk dan didewakan. 

Parang Terbang dianugerahkan Allah kepada para mengamalnya hanya boleh digunanakan di waktu yang amat terdesak dengan izin Allah. Itu pun sekiranya Allah izinkan. Bukan untuk main-main atau mengugut orang!.

Jadi aku nak tanya Jamal, dari mana ko  belajar dan segigih mana ko amalkan serta ko paham dak apakah pesanan dan larangan guru?

Tentang amalan selempang merah ni dah banyak aku dengar telah disalahgunakan. Dipakai untuk bersilat dan sebaginya.

Dok gitu wahai sahabatku Mohd, Sofi Yassin?

2 comments:

  1. Polis mana..polis mana...dah terang dan jelas..Jamal ni samseng yg kerjanya mengacau....malulah org Melayu dapat title Dato Seri tapi perangai macam tak sekolah....siapa rekomen dia dpt title dato ni....hidup ko tak berkat di kutuk dan di hina oleh hampir seluruh masyarakat Malaysia....yg mengikut dia pun dah tak boleh fikir yg mana elok dan yang mana tidak....sya penyokong BN selama ni pun tak setuju dgn caranya..mana PM..Pm yg restu kut..so bye bye BN next election....

    ReplyDelete
  2. Parang terbang itu mengarut..tahyul dan dongengan saja. Kalau peluru pistol baru boleh terbang.

    ReplyDelete