Monday, November 28, 2016

Faktanya betul tapi adakah niatnya benar?

Mursyidul am PAS jelaskan mengapa PAS elak serang Najib

  | November 28, 2016
Hashim Jasin menyorot kembali kemenangan besar BN pada 2004 di bawah pimpinan baharu Pak Lah selepas pengunduran Dr Mahathir.
PETALING JAYA: PAS menganggap kejatuhan Datuk Seri Najib Razak sebagai perdana menteri akan hanya mengembalikan kekuatan Barisan Nasional (BN) di bawah kepimpinan orang baharu, kata mursyidul am PAS Hashim Jasin.
Beliau memberikan contoh bagaimana BN yang lemah di bawah pentadbiran Tun Dr Mahathir Mohamad muncul kuat semula selepas digantikan oleh Tun Abdullah Ahmad Badawi, menyaksikan kemenangan besar merampas semula sejumah besar kerusi pembangkang yang dimenangi pada pilihan raya umum (PRU) 1999.
“Bukankah pada pilihan raya 2004, BN menang besar? BN akan lebih kuat dalam tangan orang baharu,” kata Hashim dalam wawancara bersama Sinar Harian.
“Najib sekarang dalam keadaan lemah, jadi kita sebagai pembangkang tak perlulah nak kempen (beri kekuatan baharu kepada BN). Dia lemah, biarlah,” katanya.
BN memenangi 198 kerusi Parlimen pada PRU 2004 manakala pembangkang memenangi 20 kerusi, majoriti terbesar yang diperolehi BN sejak 1978.
Hashim turut mempersoalkan apa yang akan berlaku selepas kempen pembangkang menjatuhkan Najib berjaya.
“Bolehkah kita pastikan tidak akan ada masalah lagi, jika Najib dijatuhkan? Pada pandangan saya, kalau sistem sama masih dipakai, samalah juga.
“Dengan itu, jatuhnya Najib tidak ada makna pun untuk kita. Lebih baik kita biar dan lawan dia dalam pilihan raya.
“Kalau boleh kata dalam keadaan dia banyak ‘dosa’, banyak perkara yang dia buat orang marah, masa itulah kita tumbangkan dia. Itu lebih baik daripada kita usaha jatuhkan dia sekarang,” katanya.

* Oleh kerana pemimpin-pemimpin PAS tidak sekata, maka itulah yang mengelirukan orang ramai.........kenapa pula bila diajak satu lawan satu dengan BN, PAS banyak beralasan dan senongeh?

Atau adakah kenyataan ini keluar kerana PAS dah terasa serban mereka basah lenjun kena kencing?

1 comment:

  1. Abe.dia0rg neh(PIS) memaang pandai wat lawak.walau lawak tu sgt tak kelakar/lucu tetapi tetap org gelak jugak...apsal yer.kih kih kih..tak mau ar ckp tulis lebih.kang hilang hak ahli jannah..

    ReplyDelete