Sunday, March 25, 2018

Dr Mahathir jilat ludah sendiri,”: Yang mengatakan tu......dah beberapa kali jilat apa pulak?

Mahathir jilat ludah sendiri, Hadi Awang jilat apa pulak?

Kah kah kah .. kalau orang buat silap dan mengaku silap serta cuba untuk memperbaikinya, apa salahnya? biarlah jilat muntah ke tahi ke. Tapi ingin berubah. Dari kamu yang dulu mati-mati lawan Najib sekarang boleh pulak peluk Najib. mabuk ketum ke apa? 

Memang kamu dah sesat dalam dunia politik.

Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata janji Tun Dr Mahathir Mohamad untuk memansuhkan Akta Universiti dan Kolej Universiti 1971 (AUKU) sekiranya Pakatan Harapan (HARAPAN) mengambil alih Putrajaya ibarat menjilat ludah sendiri.

Abdul Hadi mengingatkan bahawa AUKU diwujudkan ketika zaman pemerintahan Dr Mahathir bertujuan mengekang kebebasan suara mahasiswa khususnya dalam mencampuri bidang politik.

“Saya komen pendek saja, dia (Dr Mahathir) jilat ludah sendiri,” katanya.

Abdul Hadi berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Dr Mahathir sebelum ini yang mahu memansuhkan AUKU kerana rakyat Malaysia menurutnya kini lebih matang.

“Sekarang ini, rakyat sudah dewasa, sudah faham. Saya fikir tak perlulah kita ada akta ini,” kata pengerusi HARAPAN itu di laman Facebook.

Mengulas lanjut, Abdul Hadi berkata, sebelum era 80 an, mahasiswa dan pensyarah bebas untuk terlibat dalam sebarang aktiviti berkaitan politik dan kerajaan ketika itu tidak sedikit pun takut atau terkesan.

“Saya sempat berada pada zaman selepas negara mencapai kemerdekaan. Ketika itu tidak ada akta universiti yang mengikat pensyarah dan mahasiswa. Pemimpin politik boleh masuk kampus dan ketika itu kerajaan tak takut ketika itu kita boleh kegiatan di kampus.

“Negara maju di eropah yang juga mengamalkan demokrasi tak bimbang kerajaan di kalangan orang universiti adalah orang yang bijak bukan sahaja pensyarah, termasuk mahasiswa,” katanya.

Namun, kata anggota parlimen Marang itu, keadaan tersebut berubah selepas AUKU.

“Malangnya pada 80an, kita tak tahulah siapa jadi perdana menteri masa itu, wujudkan akta universiti tak benarkan pensyarah dan mahasiswa campur tangan dengan politik.

"Kalau sekiranya yang berpendidikan tidak dibenarkan, adakah nak serahkan kepada yang tak berpendidikan?” soalnya.

Kaji semula laporan

Sementara itu, diminta mengulas berhubung laporan kajian persempadanan semula kawasan pilihan raya, Abdul Hadi berkata, pihaknya akan mengkaji semula sebelum membuat sebarang kenyataan.

“Kita akan kaji semula persempadanan baru ini,” katanya.

Laporan kajian persempadanan semula itu dijangka dibentangkan pada Rabu depan di Parlimen.

Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia pada 23 Mac memaklumkan laporan kajian semula persempadanan mengenai syor-syor yang dicadangkan Suruhanjaya
Pilihan Raya (SPR) sudah “diletakkan di atas meja” setiap ahli Parlimen.

Bagaimanapun, ia tidak boleh disiarkan mahu pun didedahkan kepada media sehingga dibentangkan pada 28 Mac.

Mengulas lanjut, anggota parlimen Marang itu berkata, yang lebih penting adalah memastikan proses pilihan raya akan datang berlangsung adil.

“Apa yang penting adalah demokrasi berlaku dengan cara yang lebih baik dan adil,” katanya.

'Tugas dah selesai'

Dalam sidang media sama, Abdul Hadi mengulangi kenyataannya sebelum ini apabila ditanya sama ada usul pindaan Rang Undang-Undang Mahkamah Syariah (Bidang
Kuasa Jenayah) 2016 (RUU 355) akan sekali lagi dibangkitkan.

Menurut Abdul Hadi, tugasnya telah selesai dan proses seterusnya merupakan tanggungjawab kerajaan.

“Itu tugas kerajaan. Saya dah bawa ke parlimen dan (tugas untuk) menentukan bila ia akan bahas itu terpulang kepada speaker, terpulang pada budi bicara
dia.

“Seorang menteri kabinet membawa usul dan megizinkan usul itu dibawa. Serah kepada kerajaan. Dan dia dah benar bawa, bila dia nak bahas, nak undi itu urusan
kerajaan.

“Apa yang penting adalah kita dah berjaya melonjakkan RUU 355 ini melalui usul yang pertama kerana usul mestilah memenuhi syarat-syarat yang pertama terlebih
dahulu,” katanya.  -  sumber

Artikel berkaitan: 

March 24, 2018
Hadi: Dr M jilat ludah sendiri cadang mansuh Auku
Khairil Ashraf
Hadi Awang (dua dari kanan) berkata, sebelum 1980-an, mahasiswa dan pensyarah bebas menyertai sebarang aktiviti berkaitan politik kerana kerajaan ketika itu tidak sedikit pun takut atau terkesan

SERDANG: Datuk Seri Abdul Hadi Awang menyifatkan Tun Dr Mahathir Mohamad menjilat ludah sendiri menerusi cadangan memansuhkan Akta Universiti dan Kolej Universiti 1971 (Auku) yang terkandung dalam manifesto Pakatan Harapan (PH) untuk pilihan raya umum ke-14 (PRU14).

“Saya komen pendek saja, dia (Dr Mahathir) jilat ludah sendiri,” kata presiden PAS itu selepas menghadiri Konvensyen Mahasiswa Malaysia di Stadium Majlis Perbandaran Serdang Jaya hari ini.

Pada 21 Mac lalu, Dr Mahathir menerusi siaran langsung di Facebooknya memberi jaminan akan memansuhkan Auku, jika PH memenangi PRU14.

Pengerusi PH itu berkata, pemansuhan undang-undang itu bermakna tanggungjawab terletak di bahu ibu bapa untuk memantau prestasi anak.

Hadi berkata, sebelum 1980-an, mahasiswa dan pensyarah bebas menyertai sebarang aktiviti berkaitan politik kerana kerajaan ketika itu tidak sedikit pun takut atau terkesan.

“Saya sempat berada pada zaman selepas negara mencapai kemerdekaan. Ketika itu, tidak ada akta universiti yang mengikat pensyarah dan mahasiswa.

“Pemimpin politik boleh masuk kampus dan ketika itu kerajaan tak takut, kita boleh menyertai kegiatan di kampus.”

Bagaimanapun, ahli Parlimen Marang itu berkata, keadaan berubah selepas Auku dilaksanakan pada 1980-an.

“Kita tak tahulah siapa jadi perdana menteri masa itu wujudkan akta universiti tak benarkan pensyarah dan mahasiswa campur tangan dengan politik. Sekiranya yang berpendidikan tidak dibenarkan, adakah nak serahkan (pentadbiran) kepada yang tak berpendidikan?” soalnya.

Dr Mahathir, yang menerajui kerajaan selama 22 tahun dari 1981 hingga 2003, merupakan calon perdana menteri PH untuk PRU14 sementara menunggu Datuk Seri Anwar Ibrahim kembali layak untuk bertanding pada PRU.

Ditanya jika Rang Undang-undang meminda Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 yang dikenali sebagai RUU 355 sempat dibahaskan di Parlimen yang akan berakhir 5 April ini, Hadi menyerah perkara itu kepada kerajaan.

“Itu tugas kerajaan. Saya dah bawa ke Parlimen, menentukan bila dia bahas itu terpulang kepada speaker, terpulang pada budi bicara dia.

“Apa yang penting kita dah berjaya melonjakkan RUU 355 ini melalui usul yang pertama kerana usul mestilah memenuhi syarat-syarat yang pertama terlebih dahulu. Seorang menteri Kabinet membawa usul mengizinkan usul itu dibawa.”

Mengani isu calon PRU14, Hadi berkata, lebih 90% calon sudah dimuktamadkan, tetapi parti itu tidak akan mengumumkan calonnya lebih awal seperti yang akan dilakukan BN.

“Kita sudah selesai soal calon ini lebih 90%, tinggal sedikit sahaja, sebab itu kita tak terikut parti lain. Kita ada pendekatan kita sendiri, di mana calon kita pilih sendiri dilihat dari atas (kepimpinan) termasuk akar umbi parti.”

No comments:

Post a Comment