Monday, March 28, 2016

Kongres Rakyat (Bergambar) : Kerana aku tidak ada di sana, aku bawakan dari blog Shahbudin Husin

Sunday, 27 March 2016
SEKITAR KONGRES RAKYAT YANG PENUH GEMILANG

Kongres rakyat yang berlangsung di Shah Alam Convention Centre pada petang tadi dianggap penuh dengan kejayaan dan kegemilangan serta mencipta satu lagi detik bersejarah bagi politik tanahair.

Ia bukan saja berjaya membariskan ahli-ahli politik daripada UMNO, pembangkang dan mereka yang tidak berparti untuk berada di pentas yang sama, dengan tujuan yang sama dan bercakap juga dengan satu nada yang sama.

Pentad, tujuan dan nadanya tidak lain ialah untuk memaksa Najib Razak berundur sebagai Perdana Menteri dengan seberapa segera.

Sebanyak 1,500 tag nama untuk perwakilan yang disediakan juga habis diserahkan kepada para peserta daripada pelbagai kelompok, usia dan latar belakang yang datang seawal jam 10 pagi serta sekurang-kurangnya antara 200 hingga 300 peserta lagi tidak memperolehi sebarang tag nama, tetapi tetap dibenarkan masuk dengan sanggup berdiri sepanjang program.

Bermula pukul 2.00 petang apabila Zaid Ibrahim memulakan pembukaannya sehinggalah Tun Mahathir menamatkan ucapannya pada kira-kira 6.45 petang, para peserta tetap tidak berganjak daripada dewan untuk mendengar dengan penuh teliti dan ghairah setiap hujah-hujah yang dilontarkan oleh para pembahas.

Ini sekaligus menandakan rakyat bukan saja tetap dahagakan perubahan dan begitu teringin melihat pengunduan Najib, malah seperti tidak sabar juga untuk mendapat seorang Perdana Menteri yang baru untuk negara ini.

Bukan saja tekad untuk memberi penerangan ke seluruh negara akan diperhebatkan lagi selepas ini, malah seruan agar rakyat beramai-ramai menandatangani Deklarasi Rakyat juga akan terus diberi penekanan.

Ia kemudian akan dipersembahkan kepada Istana Negara agar Majlis Raja-Raja bertindak sesuatu berdasarkan suara hati rakyat.

Jika kertas deklarasi yang mengandungi tandatangan rakyat itu penuh satu lori, saya sedia memandu lori tersebut untuk pergi ke Istana Negara, kata Tun Mahathir.

Di bawah ini antara gambar yang sempat dirakam untuk tatapan pembaca blog ini. Selain semua jurucakap yang disenaraikan dalam posting sebelum ini hadir dan memberi ucapan mereka, ramai lagi tokoh-tokoh yang turut memeriahkannya, namun hanya sebahagian yang sempat dirakam fotonya.

Apa pun, tahniah kepada semua yang menjayakan Kongres Rakyat ini. Selepas ini, program yang sama akan bergerak ke negeri dan kawasan-kawasan terpilih pula. (SH 27/03/2016).
Tun Mahathir ketika menyampaikan ucapannya.
Zaid Ibrahim selaku penganjur dan penginisiatif Kongres Rakyat wajar diberikan penghargaan atas kejayaan ini.
Tun Mahathir dan Muhyiddin ketika tiba memasuki dewan.
Azmin Ali yang ucapannya disambut hangat oleh peserta kongres.
Aziz Yassin dan Kamaruddin Jaafar antara yang terawal hadir.
Arif Sabri Abdul Aziz atau Sakmongkol juga hadir agak awal
Anuar Tahir, Mohd Nor Manuty dan Tengku Puji.
Sanusi Junid dan isteri serta Tamrin Ghafar 
A Kadir Jasin dan Hishammuddin Rais
Ratusan wartawan, jurugambar dalam dan luar negeri hadir seawal jam 11 pagi lagi.
Jurugambar menanti kehadiran Tun Mahathir memasuki dewan.
Kehadiran Tun Mahathir tetap menjadi kegilaan media untuk merakam detik-detiknya.
 Peserta kongres tidak berganjak daripada dewan daripada mula hinggalah akhir.
 Petugas di meja pendaftaran mula bertugas sejak 10.30 lagi

sumber

No comments:

Post a Comment