Thursday, February 22, 2018

Ucapan Anifah: Masing-masing buat laporan polis

MASING2 KE POLIS
( kita lihat siapa benar)

MINGGU ini ribut soal lapor melapor ke polis dan kitapun tidak pasti siapa salah, siapa tak salah dan saya usaha menyorot sedikit berdasar video dan laporan2.

Mulanya LORETO membuat laporan ke polis dan kemudian disusuli di semporna, Tawau dan banyak lagi.

Laporan itu menyorot kembali ucapan Anifah di sebuah hotel di Kota Kinabalu.

Saya tak begitu yakin mengulas video yang disebar sebab terputus2 dan semacam nama SHAFIE disebut berulangkali oleh Anifah dan itu jelas ada editan.

Disebut konon WARISAN itu semacam dikait dengan waris Sultan Sulu dan disebut sesiapa mahu duduki kerusi ketua menteri mesti ORANG TULEN SABAH kata Anifah.

Rakaman ucapan rasanya begitulah maksud dimengerti dan kemudian Jalil Gani melapor ke polis konon Loreto putar belit dan menjelaskan yang Anifah tidak menghina bangsa.

Kita jadi bingung siapa menghina siapa tapi video yang disebarluas boleh dijadikan bukti dan sila telaah. Video tak mungkin berbohong.

Kasus menghina ini juga konon ada laporan dibuat ke polis yang Dtk peter menghina Ibu Musa Aman dan saya hanya sekali menonton kalau tak silap dikatakan” bukan mama  musa punya” lebih kurang begitu. Betulkan jika saya silap!

Jika itu dikatakan memfitnah rasanya tidak betul sebab itu hanya bahasa keras sama lebih kurang kerasnya seperti katanya Najib berkata “ HARAMJADAH” dan” KEPALA BAPA KAU”

Nah, saya kira itu yang dapat saya fahami kala saya hanya mendengar ucapan sedutan dan tidak keseluruhan ucapan.

Apapun, bagi saya berbahasa kesat dan menyebut agama bangsa itu tidak seharusnya berlaku/kalaulah ada dan tidak mungkin Shafie itu bukan  anak Sabah Tulen jika dia dimaksudkan.

Kalau Shafie bukan Sabahan tulen mana mungkin ia duduki beberapa jawatan menteri di pusat dan lagi datuk neneknya asal dan disemadikan di Pulau Salakan Semporna.

Apapun rakyat tak kesah dan itu tidak akan memberikan kesan kala Sabahan tetap mahu perubahan tanpa menoleh belakang sampai waktu tetap undi warisan.

Tetap warisan!
Tetap dan pasti!
Serta yakin sangat!
tolak barisan!
Angkat warisan!

ISMAILY BUNGSU
komunikasi
20/2/2018
9;00pm

Video ni aku bawa dari YouTube

1 comment:

  1. Punjabi balik Pakistan la wei. Bawak DJ Dave sekali melancung..! Kah kah kah

    ReplyDelete