Monday, February 26, 2018

PRU14: Ini pesan PATRIOT kepada anggota tentera

Askar usah takut mengundi dengan bebas
mk      Hari ini, 2:48 pm
Persatuan Patriot Kebangsaan (PATRIOT) berkata anggota tentera boleh menyertai pilihan raya tanpa ketakutan kerana undi mereka adalah rahsia mengikut amalan sekarang.

Presidennya Datuk Mohamed Arshad Raji berkata sejak beberapa minggu lalu mendapat maklumat mengenai kebimbangan anggota keselamatan mengenai kemungkinan kertas undi mereka dikesan pihak atasan.

"Jawapan ringkas kami begini: Tidak, hampir mustahil untuk dikesan. Undi anda adalah rahsia," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Mohamed Arshad menambah kebimbangan berkenaan yang disuarakan anggota tentera membayangkan kesedaran mereka terhadap politik negara ini.

Katanya suatu ketika dulu - secara teorinya - kertas undi seseorang anggota keselamatan boleh dikesan mengikut nombor siri yang ada. Namun katanya sistem sekarang menjadikan pengesanan itu sangat sukar.

"Sebab dalam bilik mengundi kerani pertama membacakan nama serta nombor kad pengenalan anda, kemudian memotong nama dalam senarai pengundi.

"Kerani kedua menyapu dakwat pada jari manakala kerani ketiga memisahkan kertas undi, menandakan dan menyerahkan kepada pengundi," katanya.

Dalam prosedur itu kata Mohamed Arshad tiada semakan silang boleh dilakukan antara kerani pertama dan ketiga.

"Kertas undi diedarkan mengikut kehadiran rambang. Oleh itu tiada rekod mengenai siapa yang menerima kertas undi dengan nombor siri tertentu.

"Justeru undi anda memang rahsia," katanya.

Kenyataan itu dibuat ketika tarikh pilihan raya umum (PRU) ke-14 semakin menghampiri walaupun ia belum diumumkan.

Menjadi kelaziman di negara ini kerajaan tidak akan mendedahkan tarikh sesuatu PRU sehingga ke saat-saat akhir, dan meletakkan kelebihan kepada pemerintah untuk membuat persediaan.

Tanggapan umum ialah undi melibatkan pasukan keselamatan - serta undi pos - terdedah kepada manipulasi terutama daripada pihak atasan.

Kata Mohamed Arshad Arshad mengikut teori suatu ketika dulu sesuatu kertas undi boleh dikesan berdasarkan nombor siri tetapi proses berkenaan rumit dan sukar.

"Memadankan nombor siri kertas undi dengan rekod yang ada tidak memadai. Daftar pilihan raya juga mesti sepadan," katanya.

3 comments:

 1. Have you ever thought about including a little bit more than just your articles?
  I mean, what you say is important and all. But think of if
  you added some great images or videos to give your posts
  more, "pop"! Your content is excellent but with images and clips, this site could definitely be one of the very best in its field.
  Good blog!

  ReplyDelete
 2. Kalau mengundi pun TAKUT macam mana pulak kalau berperang? SOJA apa ko ni Dol? Buat malu je. Jangan takde telor macam Najid Dol.

  ReplyDelete
 3. Aku ex army undi aku utk PH

  ReplyDelete