Sunday, May 14, 2017

Kedudukan Kerajaan N. Selangor: Kenyataan media Amanah Negeri Selangor

KENYATAAN MEDIA

Parti Amanah Negara (Amanah) Negeri Selangor

PENDIRIAN AMANAH BERHUBUNG KEDUDUKAN KERAJAAN NEGERI SELANGOR.

1. Amanah Selangor menghormati keputusan PAS membatalkan tahalluf siyasi dengan Parti Keadilan Rakyat kerana itu adalah pilihan yang dibuat berdasarkan kehendak ahli-ahli parti tersebut. Keputusan tersebut tiada kena mengena dengan Parti Amanah Negara.

2. Amanah Selangor ingin menegaskan kewajaran mana-mana parti politik yang bermaruah supaya mengambil langkah-langkah yang betul apabila telah memutuskan hubungan dengan semua parti komponen Pakatan Harapan yang menjadi kerajaan negeri.

2. Amanah Selangor menyerahkan sepenuhnya kepada Jawatankuasa Pimpinan Amanah Nasional dan Majlis Presiden Pakatan Harapan untuk membuat keputusan dan tindakan berhubung kedudukan PAS dalam Kerajaan Negeri Selangor setelah mereka mengambil keputusan memutuskan hubungan dengan semua parti komponen Pakatan Harapan dan bertindak keluar dari Blok Pembangkang. Bagi kami, kepentingan bersama di dalam Pakatan Harapan mengatasi kepentingan mana-mana parti komponen di dalamnya. Pimpinan Pakatan Harapan wajar membuat kata putus secara konsensus dalam isu ini.

3. Amanah Selangor ingin menyeru kepada semua pihak supaya terus berusaha memperkukuhkan Pakatan Harapan bagi memastikan bukan sahaja Selangor dapat dipertahankan tetapi juga mengambilalih Putrajaya daripada Barisan Nasional di dalam pilihan raya umum akan datang. Rakyat Selangor pastinya akan menilai secara objektif perkembangan ini dan membuat keputusan yang wajar menjelang PRU14 nanti.

"Amanah Demi Negara"

Hj Ir Izham Hashim
Pengerusi Amanah Selangor.
12hb Mei 2017

1 comment:

  1. Hadi dan para walaunta telah menjadikan PAS sebagai Parti Aliran Sialan. Tidak tahu malu, masih hendak menempek lagi dalam kabinet kerajaan negeri Selangor.

    ReplyDelete