Sunday, May 21, 2017

Azmin - PAS: Langkah kartun atau langkah santun?

Setiap Selasa Azmin jumpa sultan, tapi...
MOHD IZZATUL IZUAN TAHIR - 20 MEI 2017
Setiap Selasa Azmin jumpa sultan, tapi... Mohamed Azmin bersama-sama tetamu kehormat bergambar dengan penerima anugerah pada Program Selangor Agrofest 2017 di Stadium Sungai Besar, di sini, petang tadi.

SABAK BERNAM - Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali menolak sebarang spekulasi kononnya beliau membincangkan Kedudukan exco Pas dalam pentadbiran kerajaan negeri dalam pertemuannya dengan Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah, pagi tadi.

Sebaliknya, Mohamed Azmin menegaskan, kehadirannya mengiringi Sultan Sharafuddin adalah bagi menziarah dua makam diraja dan hanya menjalankan tugas dan tanggungjawab rasminya di negeri ini.

"Itu program (ziarah) makam. Saya berjumpa Tuanku setiap minggu iaitu pada setiap hari Selasa ," katanya pada sidang media selepas Majlis Perasmian Program Selangor Agrofest 2017 di Stadium Sungai Besar, di sini, petang tadi.

Kedudukan exco Pas dalam kerajaan negeri Selangor menjadi persoalan selepas Majlis Syura Ulama Pas membuat keputusan memutuskan tahaluf siyasi dengan PKR.

Mohamed Azmin yang hadir pada Perasmian Kongres Nasional Tahunan Wanita AMK, di Petaling Jaya, malam semalam berkata, PKR sentiasa terbuka untuk berbincang dengan Pas berhubung status tiga exco Pas iaitu Datuk Iskandar Samad, Datuk Dr Ahmad Yunus Hairi dan Zaidy Abdul Talib dalam pentadbiran Selangor.

Mengulas tindakan segelintir ahli PKR keluar parti dan menubuhkan Parti Harapan Malaysia (PHM) yang digerakkan bekas Pengerusi Kelab Akar Umbi PKR Malaysia, Johari Musa, Mohamed Azmin menjelaskan, setiap rakyat boleh buat keputusan kerana negara ini mengamalkan proses demokrasi.

"Biarkan mereka buat keputusan. Sesiapa boleh pilih parti mana yang mereka inginkan, tetapi akhirnya rakyat juga yang akan membuat keputusan," katanya.

No comments:

Post a Comment